Slettmeg.no er en ny tjeneste fra Datatilsynet som skal gi råd og veiledning til publikum ved hjelp av en egen nettside, telefon, e-post og chat.
På nettsiden finnes guider til hvordan man kan gå frem for å få personopplysninger slettet fra nett, samt en oversikt over hvilke lover og regler som gjelder ved publisering på nett.
Tjenesten kan bidra med å avklare om bilder, tekst eller lydfiler publisert på nettet kan antas å være innenfor det lovlige eller ikke.
– Vi ønsker kontakt med alle som oppdager uønskete opplysninger om seg selv på nett og vil ha dem endret eller fjernet. Det kan være et bilde som er publisert uten samtykke, personlige opplysninger, uriktig informasjon eller sjikane. Det kan også være opplysninger man selv har publisert, men som man nå ønsker å få slettet, sier rådgiver Ole Morten Knudsen ved Slettmeg.no.
Ikke sensur
Datatilsynets direktør Georg Apenes tror tjenesten kommer til å bli stilt overfor enkelte vanskelige grensedragninger i forholdet mellom ytringsfrihet og personvern.
Han påpeker at slettmeg.no ikke skal drive sensur.
– Dette er et personverntiltak med praktiske løsninger for øyet, men det er ikke et sensurorgan. Tjenesten vil derfor ikke ha en magisk sletteknapp som kan trykke på ved behov. Slettmeg.no skal basere seg på hjelp-til-selvhjelp ved bruk av sunn fornuft og ikke trusler om sanksjoner fra Datatilsynets side, sier Apenes.
Stadig flere nettbrukere
Stadig flere nordmenn bruker internett til å dele informasjon om seg selv og andre.
I 2009 var 66 prosent av de mellom 15 og 75 år brukere av nettsamfunn, mot 53 prosent året før.
Størst var økningen i aldersgruppen 51-60 år.
Folk har ikke hatt en samlet tjeneste for personvernkrenkelser på nettet.
– Alternativet for mange har vært rettsapparatet eller ingenting, og da faller valget som regel på ingenting, sier Apenes. Han karakteriserer den nye gratistjenesten som ubyråkratisk.
Personvern
Tjenesten er et direkte resultat av Personvernkommisjonens rapport fra 2009 hvor det ble foreslått å opprette ”en tjeneste som kan bistå de som får sitt personvern krenket på Internett”. Den blir et toårig prøveprosjekt drevet av Datatilsynet og finansiert av Fornyings-, administrasjons- og Kirkedepartementet.