Solteleskopet Soho feiret nylig ti år. Teleskopet har fascinert forskere i lang tid.
– Det er ingen overdrivelse å si at Soho har revolusjonert vår forståelse av Sola. De fleste lærebøker om vår livgivende stjerne må skrives om, sier seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter. Han har vært nestleder for Soho-prosjektet, som blir styrt fra Washington.
Varsler gassutbrudd
– Når gass fra Sola slynges millioner av kilometer ut i rommet, merker vi det på Jorda. Nordlyset blir flottere og satellittene kan bli slått helt ut. Strømmen kan forsvinne og duene finner ikke veien hjem, forklarer Brekke. Solforskeren har gitt Teknisk Ukeblad tillatelse til å trykke noen av de flotteste bildene fra Soho-satellitten i forbindelse med tiårsjubileet.
Observasjonene fra Soho setter forskerne i stand til å varsle gassutbruddene før de når Jorda.
– Med Soho kommer vi nesten skremmende nær Sola og de voldsomme utbruddene fra overflaten. Det er umulig å ikke bli fascinert av hvordan Sola hele tiden påvirker vårt teknologibaserte samfunn, sier Brekke. Det tar et par dager før partiklene i gassutbruddene fra Sola når fram til Jorda. Dette er tidsnok til å beskytte sårbar elektronikk.
Kreftfarlig
Men foreløpig kan ikke solforskerne varsle røntgen- og UV-strålingen som når Jorda bare åtte minutter etter utbruddet på Sola. De kan heller ikke varsle den ladde skuren av kreftfremkallende protoner som av og til følger i kjølvannet av enkelte solstormer, skriver Brekke i en oppsummering i forbindelse med tiårsmarkeringen.
En av de viktigste opgavene for solforskerne fremover blir å forstå prosessene på Sola så godt at de kan varsle de tidlige fasene av en solstorm. For astronauter på vei til Månen eller Mars kan dette bety liv eller død. Kreftfaren ved enkelte solstormer er rekordhøy, og en tidlig varsling betyr at astronautene kan komme seg i sikkerhet før partiklene treffer dem.