T2

Nye antenner og nettlagring

TROR PÅ VEKST: Med finanskrisen og komponentmangel bak seg og et stort sug i markedet etter mobilt bredbånd bobler Ericssonsjefen Hans Vestberg av fremtidstro.
TROR PÅ VEKST: Med finanskrisen og komponentmangel bak seg og et stort sug i markedet etter mobilt bredbånd bobler Ericssonsjefen Hans Vestberg av fremtidstro. Bilde: Odd Richard Valmot
14. feb. 2011 - 10:47

BARCELONA: Sjefen for Ericsson, Hans Vestberg, sa på pressekonferansen under World Mobile Congress at nå er det fart i investeringene igjen selv om fjoråret var dårligere enn normalt. Først var det slutten på finanskrisen, men også mangel på vitale komponenter som ødela. Det alle snakker om er selvfølgelig mobilt bredbånd og den voldsomme veksten som er spådd i årene som kommer.

– Vi er på vei inn det sammenkoblede mobile samfunn. Nå bygger vi det og vi skal bruke det på måter vi ikke engang har tenkt på ennå de neste 20 årene. Dette skal brukes til å forbedre helsetjenester løse miljøutfordringen og en lang rekke andre ting. Men da må vi sørge for kapasitet og at alle de milliarder av dingser som skal kobles sammen kan gjøre det på en effektiv måte. sa Vestberg.

Enorm datavekst

Han peker på at det er alle de nye mobile dingsene, selve nettverket og nettskyen som er fundamentet for den veksten som har startet.

Vestberg peker på at veksten i bredbånd har vært en av de viktigste driverne for operatørene. For hver 1000 bredbåndsforbindelser blir det 80 arbeidsplasser. Det betyr at myndigheter tenker på dette som en viktig infrastruktur i tillegg til veier og jernbaneskinner. I år vil vi runde en milliard mennesker med mobilt bredbånd og det tror Vestberg kan vokse til 5 milliarder om fem år. Det vil medføre en enorm økning i datatrafikken ikke minst video. Det er 500 millioner smarttelefoner i nettene i år og halvparten av trafikken går gjennom nettverkene som har utstyr fra Ericsson. Om fem år vil datatrafikken gjennom smarttelefoner være på høyde med den som går gjennom PC-er.

Full rulle på 3G

LTE er fremdeles en liten del av omsetningen selv om det er her interessen er.

Det store rushet kommer først om et par år. Selv om mye av forskning og utvikling er konsentrert rundt LTE har ikke utviklingen av 3G stoppet opp.

Nylig demonstrerte Ericsson en hastighet på utrolige 168 Mbit/s et 3G HSPA nettverk.

Air

Det er liten tvil om at selve basestasjonen er i endring. Mobiloperatørene trenger noe som er billigere både i innkjøp og drift etter hvert som de skal modernisere og bygge ut nettverkene. I forrige uke lanserte Alcatel Lusent et ganske revolusjonerende antenne og basestasjonkonsept. Ericsson følger opp med noe midt imellom. De har konstruert en ny antennetype; Air, hvor radioelektronikken er krympet ned og bygget inn i selve antennen. Det gjør at energiforbruket faller med 42 prosent og gjør at den kan monteres på en tredjedel av tiden.

Nettskyen

– Vi driver tjenester i nettskyen, vi bygger nettskyer og ikke minst knytter vi ulike skytjenester sammen, sier Vesterberg.

En rosin i årets Ericssonpølse er en eksklusiv avtale med selskapet Akamai. Akamai er et selskap som ikke mange kjenner, men deres forretningsidé er å mellomlagre innhold i internett slik at det kontinuerlig flyttes så nært brukerne som mulig. Det betyr at de som etterspør en nettside langt unna slipper og hente den fra kilden men i stedet fra en lokalt mellomlager. Avtalen mellom Ericsson og Akamai gjør at de kan tilby utstyr som kan mellomlagre informasjon mye nærmere brukerne i mobilnettene. Det vil redusere aksesstider og redusere trafikken i nettverkene for operatørene. Avtalen med Akamai gjør at Ericsson kan tilby en litt mer sukret pille til operatørene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.