Dette åpner nye og spennende perspektiver på en rekke områder. Man kan tenke seg større grad av ubemannet drift med blant annet vesentlig forbedring av sikkerheten som følge. Videre vil det være mulig å kjøre kontinuerlig seismisk prosessering fra land. Det vil i det hele tatt kunne føre til betydelig reduksjon av produksjonskostnadene. Dermed kan de enkelte feltene drives lenger, og det vil være mulig å få til lønnsom drift på ellers marginale felter.
– Vi er i ferd med å gjøre noe som kan bidra til økte oljeinntekter for Norge, og det er spennende, sier Olav Harald Nordgard , direktør for strategiske prosjekter hos Enitel ASA.
Ledende operatør
Enitel er i ferd med å markere seg som Nordsjøens fiberoperatør nummer én. Det startet med NorSeaCom kabelen fra Kårstø til Lowestoft i England.
– Dette prosjektet, som ble kjørt i samarbeid med Telia på 50/50 basis, ga oss verdifull erfaring. Fiberkabelen var den første mellom Skandinavia og England, og den første kommersielle telekabelen som benyttet oljeplattformer til å krysse store havstrekninger. Siden har det kommet en tilsvarende installasjon i Mexico-gulfen og en er under planlegging i Den Persiske Gulf, sier Nordgard.
I vinter fikk Enitel også en strategisk viktig avtale med Statoil og Norsk Hydro om å etablere og drive et nytt fiberoptisk bredbåndsnett i Nordsjøen. Det nye fibernettet på ca 200 km vil knytte sammen plattformene Troll A, Gullfaks og Snorre, med forgrening sørover til Oseberg. Den vil knyttes opp til den allerede eksisterende fiberkabelen fra Kolsnes ved Bergen til Troll-plattformen.
Nordgard legger ikke skjul på at det var meget harde budrunder for å kapre denne kontrakten til en utbyggingskostnad på ca 120 millioner kroner, blant annet i konkurranse med Telenor. Han er heller ikke i tvil om at erfaringene fra NorSeaCom prosjektet slo ut som en avgjørende faktor.
Enitel skal finansiere, eie, etablere og drive det nye fibernettet. Avtalen som Enitel har inngått med Statoil og Norsk Hydro, innebærer at Enitel skal levere telekommunikasjon via det aktuelle fibernettet i ti år framover, med opsjon på forlengelse i ytterligere fem pluss fem år. Fibernettet skal etter planen være operativt fra april 2001.
Første trinn
– Vi ser på denne kontrakten som første trinn i arbeidet med å knytte sammen flere oljeinstallasjoner i et fast telenett, sier Nordgard. Kabling av strekningen fra Oseberg via Heimdal, Jotun, Balder og Grane til Sleipner, er et sannsynlig neste byggetrinn. Videre har BP planlagt en forbindelse fra Aberdeen til Forties i engelsk sektor og videre til Ula. Det forhandles om en sammenkobling der. Selv om det går en nasjonal grense i Nordsjøen, er det naturlig å se på oljesektoren i Nordsjøen som ett marked. Vi søker å samordne vår nettplanlegging med den nettplanleggingen som skjer i BP. Dermed ser vi konturene av et formidabelt bredbåndsnett i Nordsjøen, sier Nordgard.
I tillegg arbeider Shetland Developement Council med en forbindelse fra nordspissen av Skotland til Shetland. Et raskt blikk på kartet viser da at det kan etableres en rekke alternative ruter for trafikken til de ulike plattformene. Risikoen for kommunikasjonsbrudd reduseres dermed betydelig.
Øst-vest akse
Enitel disponerer i tillegg fiberforbindelse fra Lowestoft via London, Amsterdam, Hamburg og København til Malmø med tilhørende trekantforbindelse til Stockholm og Oslo.
Kombinert med med fiberforbindelsen over Nordsjøen, gir dette en øst-vest forbindelse fra Skandinavia mot London som Enitel ganske sikkert vil utnytte til noe langt mer enn trafikk til og fra oljeplattformer. Nordgard unnlater ikke å nevne at Enitel allerede har et større fastnett for utenlandstrafikk enn Telenor.