Tildelingen for Nordsjøen går til Equinor, mens tildelingen for Barentshavet går til et samarbeid mellom Equinor, Horisont Energi og Vår Energi, opplyser Olje- og energidepartementet i en pressemelding.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier målet er at norsk kontinentalsokkel skal beholde en lederrolle på fangst og lagring av CO2.
– Jeg er opptatt av å gjøre attraktivt lagringsareal tilgjengelig for selskaper som har et konkret lagringsbehov med basis i kommersiell næringsvirksomhet, sier han.
Ammoniakkfabrikk på Markoppneset
Fra før er det gitt lagringstillatelse til ett CO2-lager på norsk sokkel – det såkalte Northern Lights-prosjektet, som i første fase vil ha kapasitet til å lagre 1,5 millioner tonn CO2 i året i et reservoar 2600 meter under havbunnen i Nordsjøen. Lagerkapasiteten tilsvarer rundt 3 prosent av Norges totale årlige utslipp av klimagasser.
Beslutning om tre-fire år
De to letetillatelsene som nå gis, er første skritt på veien til en utnyttelsestillatelse, som er det Northern Lights har fått. Det er Equinor, Shell og Total som står bak Northern Lights.
Arbeidet med de to nye lagrene vil nå pågå i tre til fire år framover før det skal tas en endelig beslutning om utbygging eller ikke.
Equinor: Sikret kapasitet til å lagre mer CO2 enn Norges totale utslipp