T2

Nye TV-er fra Philips bruker Android som operativsystem

Og har en spennende ny fjernkontroll.

Liker Google: Salgssjef Daniel Eriksson i TP Vision, selskapet som når eier Philipsmerket for TV-er har stor tro på at Android er noe folk vil ha på TV-ene sine. De det har på telefonen vil de også ha i stua.
Liker Google: Salgssjef Daniel Eriksson i TP Vision, selskapet som når eier Philipsmerket for TV-er har stor tro på at Android er noe folk vil ha på TV-ene sine. De det har på telefonen vil de også ha i stua. Bilde: ORV
5. sep. 2014 - 17:21

TV-giganter som Samsung og LG foretrekker å ha kontroll på sine egne smart-TV-er selv. Det betyr at de må sørge for å utvikle et operativsystem og holde apputviklerne i gang. Det gir full kontroll, men det er selvfølgelig dyrt og en plage for utviklerne som må lage versjoner for alle plattformer.

Løsningen er den samme som har gjort smartmobilen så populær: Overlat det til noen andre.

Og noen andre er her som på telefonen, Google med Android. Apples iOS er som kjent bare tilgjengelig for Apple selv.

En del produsenter som Sony har flørtet med Google siden smart-TV-ene kom, men nå tar Philips skrittet fullt ut. De nye toppmodellene deres har Android slik vi kjenner det fra mobilene og apper som ikke krever GPS og andre smartmobilsensorer vil virke.

Det gir en klar ledelse rett ut av boksen. Går du glipp av Dagsrevyen så er det opp med NRK-appen og se den der.

Les også: Googles TV-pinne har blitt mye bedre. Slik bruker du den

Fjernkontroll

Philips har også laget en fjernkontroll som passer godt inn i nettverdenen.

Som andre fungerer den som en slags laserpeker på skjermen som fører pekeren rundt fra sofaen. Det må til om kontrollen skal fungere effektivt.

På baksiden finner vi et fullt tastatur som gjør det enkelt å søke etter apper i Google Play, eller surfe og søke på nettet.

Les også: Norsk app lar deg søke i Netflix, GET og iTunes samtidig

4K

De nye toppmodeller er selvfølgelig som hos de andre 4K-modeller. Men på et punkt skiller de seg ut.

TV-ene har de nødvendige HDMI-kontaktene, men de har ennå ikke fått maskinvare som kan dekode HEVC - High Efficiency Video Coding som må til for å kunne strømme og dekode video i 4K.

Nå skal det sies at det utenom et par serier på Netflix ikke er mye slikt tilgjengelig. Ennå.

Det ville det vært en håpløs oppgave å selge TV-er så å si uten en fremtid. Men Philips har en løsning klar. Alle som har kjøpt en 4K TV i 2014 vil få en egen dekoderboks første kvartal neste år.

For å sukre pillen vil også boksen inneholde det nye operativsystemet Android L som vil overta for 4.2.2 utgaven TV-en skipes med i dag.

Les også: «Pirat-Netflix» støtter nå Apple TV

Nærmer seg OLED

Philips nye toppmodell i 65-tommerklassen, 65PUS9809, er et imponerende skue. I stedet for å bruke såkalt kant-LED, som mange andre gjør for å få ned prisen, bruker den direkte-LED. Det betyr at lysdiodene sitter direkte bak skjermen. På denne måten kan de skrus av og på avhengig av lysbehovet i bildet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dette er ikke en ny teknologi, men det skal sies at den nye toppmodellen med den overhalte Micro Dimming Premium funksjonen ser utrolig bra ut. Det er noe av det beste vi har sett av LCD-TV-er.

Micro Dimming Premium kontrollerer lysdiodene i 144 soner som kan justeres individuelt etter lysbehovet. Samtidig kan kontrasten lokalt justere slik at lysutbyttet dobler seg når det er behov for det.

Resultatet er at det blir utrolig svart når det skal være det og svært lyst når det er naturlig. Resultatet ser nesten ut som en OLED-skjerm.

Ambilight

Philips spesielle bakbelysning, Ambilight, er noe de er alene om.

Det har de sikret gjennom patenter. I starten var det bare et hvitt lys som lyste opp på baksiden av TV-en i takt med bildet. Den nye 65PUS9809 har nå lyslister i RGB som kan lyse opp i alle farger langs kantene på baksiden.

Resultatet et en imponerende utvidelse av bildet. Noen elsker det, andre slår det av.

På pressekonferansen viste Philips også at de ikke er tomme for ideer om fremtiden til Ambilight. Vi fikk se noe som så ut som en helt vanlig TV, men da den startet var det som bildet magisk fløt ut at TV-en og ble projisert lavoppløselig på bakveggen. Og det var akkurat det det gjorde.

Dette handlet ikke bare om å analysere farger og få de til å lyse på veggen, men om selve bildet også. Her var det teknologi som analyserte både form og farge i bildet og som klarte å projisere det ut på baksiden. Hvilken teknologi det handler om og når eller om den kommer sier de ingen ting om.

I tillegg kunne TV-en også ta med lydbildet inn i regnestykket. Var det sterke lyder, ble også lyset sterkere for å understreke effektene.

Les også: Snart kan ovnen og kjøleskapet styres fra mobilen

Imponerende: Med Ambilight på alle sider, nye mikrodimmeteknologi og med Android operativsystem er Philips nye toppmodell i 65-tommerklassen, 65PUS9809,  litt av et skue. Men dyr blir den.
Imponerende: Med Ambilight på alle sider, nye mikrodimmeteknologi og med Android operativsystem er Philips nye toppmodell i 65-tommerklassen, 65PUS9809, litt av et skue. Men dyr blir den.

Bruker kameraet

Som de fleste påkostede TV-er har også Philips utstyrt modellene sine med kamera til Skyping og annen videokonferanse.

Men de har også gått et skritt videre.

De bruker kameraet for å finne ut hvor folk sitter og hvor langt unna de er. Så kan TV-en optimalisere bildebehandlingen til avstanden. Sitter du svært nært kan TV-en justere på bildeeffekter som virker forstyrrende på nært hold, men som forbedrer bildet på lengre hold.

Les også:

TV-ene blir større og billigere i 2014

Microsoft med Chromecast-utfordrer?

LGs nye super-TV har høyere oppløsning enn 4K  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.