"Det er vi som står for de omsettelige verdiene i samfunnet.
"For foreningen er det ikke noe i veien for å arrangere litt "sirkus" for medlemmene hvis det er det de ønsker.
Til tross for at Kåre Rygg Johnsen aldri tidligere i sin yrkesaktive karriere tenkte tanken på å melde seg inn i NIF, skal han snart ta fatt på jobben som administrativ leder for generalsekretariatet i Vika i Oslo.
- Det er fordi ingen har spurt meg direkte. Og så har jeg verken hatt behov eller lyst, sier sivilingeniør Kåre Rygg Johnsen, som gikk ut som skipsingeniør fra NTH i 1973. Siden den gang har han vært mange år utlendighet for Veritas og deretter i ulike lederstillinger i Kværner i Norge. Sin siste arbeidsplass hadde han i IT-Fornebu med ansvar for online-produkter. Det gikk bra helt til bransjen fikk problemer. Nå er han glad for at han får være med på å utvikle NIF videre i årtusenets første tiår.
Starter hjemme
Nå har han tenkt å ta igjen for sitt manglende medlemskap med å starte rekrutteringen til NIF på hjemmebane: - Jeg har to døtre som er potensielle medlemmer. Nå må jeg tenke ut en strategi for å få dem som medlem. Det blir en viktig øvelse for meg. Dagens unge lar seg sikke avspise med glassperler, sier Rygg Johnsen.
Tregere rekruttering
NIF har fremdeles en positiv tilgang på medlemmer i foreningen, men veksten per år er synkende. Den nytilsatte generalsekretæren vet at unge ingenører først og fremst opptatt av "what's in it for me?". Dernest kommer samfunnsengasjementetet.
- Dersom NIF klarer å engasjere seg på et område som ungdom i dag følger med på, kan vi skape engasjement, tror Rygg Johnsen.
Ingeniørene produserer
Den tidligere næringslivslederen er glødende opptatt av temaer rundt ingeniørstanden og fremtidig verdiskapning: - Selv om det er vanskelig å definere begrepet liker jeg å si at ingeniørene står for den omsettelige verdiskapningen. Vi trenger alle aktørene i et moderne samfunn, fra omsorgsarbeiderne til finansanalytikere og pengeflyttere. Men mangler vi ingeniører med gode ideer som kan omsettes til produkt, har vi ikke videre grunnlag for den velstanden vi i dag opplever i Norge. Her tror jeg NIF kan spille en rolle, og det skal vi benytte oss av. Vi trenger oppmerksomhet rundt ingeniørene og samfunnsrollen vi spiller. Betyr det litt brød og sirkus, får vi tåle det, dersom det i neste omgang gir viktige saker oppmerksomhet.
NIF mer synlig
Rygg Johnsen vet at lønns- og interessearbeidet i NIF er det viktigste foreningen driver med i dag. NIFs tillitsvalgte på den enkelte bedrift og i lokalmiljøene blir stadig viktigere.
- Unge mennesker er interessert i å få arbeidsordninger som fungerer sammen med privatlivet. Vår oppgave blir å lære de tillitsvalgte opp til dette arbeidet, sier Johnsen, som også mener at tilgjengelig informasjon både gjennom Teknisk Ukeblad, medlemsbladet Tekno og via internett og portaler, blir stadig viktigere for de yngre medlemmer.
- Her skal vi bli bedre, lover Johnsen, som påpeker at Hovedstyret i NIF jobber med en handlingsplan på dette området.
Rygg Johnsen er imponert over engasjement og initiativ fra studentene: - Det er naturlig at studentene vil kreve en større rolle i organisasjonen etter hvert.
Navneskifte på gang
Studentene er spesielt opptatt av å få skiftet navn på foreningen.
- Studentene fikk gjennomslag for vedtaket om navneendring på forrige Representantskapsmøte. Jeg er helt enig med studentene i at det er viktig å få vurdert navnet med tanke på alle yrkesgrupper vi ønsker oss som medlemmer, understreker Johnsen. Men Johnsen vet at mange av de eldre medlemmene vil kjempe med nebb og klør for å bevare navnet som det er.
- Det blir en utfordrende oppgave for NIFs styrende organer å finne frem til rette valg i denne saken, mener NIFs nye generalsekretær.
Suksessen fra 80-tallets kurs- og konferanseaktivitet kommer nok aldri tilbake. Men Johnsen ser det som en stor utfordring å profilere det faglige tilbudet i NIF. - Nå sliter avdelingene med å få folk til å komme på kveldsmøter. Vi må bli flinkere til å skifte profil og fokus etter medlemmenes behov og ønsker. Det viser seg at medlemmene stort sett foretrekker vinsmakingskurs fremfor faglige foredrag. For foreningen er det ikke noe i veien for å arrangere litt "sirkus" for medlemmene hvis det er det de ønsker, mener Rygg Johnsen.
Erfaring fra motparten
Den nye generalsekretæren har lang erfaring i å sitte på andre siden av bordet i lønnsforhandlinger, både som bedriftsleder og som medlem i styret for NHO Sørlandet.
Nå skal Rygg Johnsen overta som sekretær for et styre av tillitsvalgte medlemmer i en stor fagforening. Overgangen blir stor selv om han selv tror det skal gå greit dersom hovedstyret definerer målene klart.
- Så langt føler jeg meg komfortabel med styringssignalene: Vi må bli mer synlige og det må oppfattes attraktivt å være medlem i NIF.
15 desember tiltrer Kåre Rygg Johnsen åremålstillingen som daglig leder for 76 ansatte, og som generalsekretær for et hundretalls tillitsvalgte og 36.000 menige NIF-medlemmer.