Noe av det første en gründer må fokusere på er nettverksbygging; hvilke kontakter du har, hvordan du kan skaffe deg flere, og hvordan du bruker kontaktene dine aktivt.
" En er ikke mer enn summen av sine venner". Pass på å ikke bli verdensmester i alt, fokuser på det du er god til og bruk andre til resten.
Du har en idé - hva nå?
Definer hva som er kjernen i ideen. Undersøk så om du er bundet av noen avtaler med arbeidsgiver i forbindelse med arbeidstakeroppfinnelser.
Dersom du ikke er bundet av avtaler med arbeidsgiver eller andre om rettighetene til oppfinnelsen, bør du starte med å henvende deg til Innovasjon Norge avdeling for veiledning av oppfinnere (VFO).
Utfør søk på internett for å se om det finnes noe som ligner. Gjør så et patentbarhetssøk hos Patentstyret. Men husk at det er mulig å få dekket slike utgifter, så det kan være lurt å undersøke mulighetene for slik støtte i forkant.
Neste steg nå er å gjøre en markedsundersøkelse for å få oversikt over mulig marked, og eventuelle konkurrenter. Når dette er gjort er det lettere å få støtte igjennom FORNY-ordningen og Innovasjon Norge, da spesielt avdeling for veiledning for oppfinnere (VFO).
Alle kan bidra med veiledning og finansiell støtte på forskjellige måter til skriving av en forretningsplan. En forretningsplan er et dokument som inneholder alt fra forretningsidé, konkurransesituasjon og milepæler til økonomien i prosjektet.
Det er dette dokumentet investorer ønsker når du tar kontakt med dem. Merk deg: " Prosessen" frem til en forretningsplan er minst like viktig som selve forretningsplanen".
Det kan være lurt å melde seg på VentureCup, som er en nasjonal forretningsplankonkurranse. Der kan du få gratis veiledning og tilbakemelding, delta gratis på kurs og vinne opptil 250 000 kr.
Industrielle rettigheter
Industrielle rettigheter er en samlebetegnelse for beskyttelse av patent, design eller varemerke.
Disse beskyttelsesformene kan i kombinasjon eller hver for seg gi en kraftfull beskyttelse nasjonalt og internasjonalt og er ofte en nødvendig basis for å inngå gode lisensavtaler.
Det finnes regler for hvilke typer oppfinnelser, design eller produktnavn som kan beskyttes. Kontakt Patentstyret for å lære mer om disse.
Forundersøkelser
Forundersøkelser er ulike typer databasesøk, informasjonsinnhenting, vurderinger m.m. Slike undersøkelser kan du få utført hos Patentstyret for å:
· unngå å bruke ressurser på å utvikle idéer og/eller produktnavn som allerede er kjent, og som kanskje til og med er beskyttet
· unngå å krenke andres rettigheter
· få inspirasjon til videre utvikling
· finne tekniske løsninger (patent databasene er et enormt kunnskapsbibliotek).
· finne potensielle lisenstakere innen samme tekniske fagområde som ditt eget.
Bruk av tid og ressurser
Et par ting til slutt:
TTT - Ting Tar Tid.
TTMMT - Ting Tar Mye Mer Tid.
Bruk alltid konfidensialitetsavtaler.
Delta på arrangement som MIXER (tverrfaglig møteplass for nyskapere) som arrangeres av student- organisasjonen Start NTNU (velg Mixer inne på sidene).
Med deltakere fra alle fagdisipliner bestående av studenter, og profesjonelle.
Med et av Patentstyrets kurs i industrielle rettigheter i ryggen vil du for øvrig stå mye sterkere i dialogen med både Patentstyret, patentfullmektiger, advokater, investorer m.m. Bruk tid på å lage en god presentasjon av idéen.
Husk at en investor ikke altid er interessert i å se prototyper av oppfinnelsen, men kun få bekreftelse på at den fungerer samt økonomien og potensialet i prosjektet. Selv med "gullegget" må du være forberedt på å redusere din eierandel i prosjektet. Heller litt av noe enn alt av intet
Her får du hjelp:
- Innovasjon Norge - veiledning for oppfinnere