Snøhvit-gassen inneholder en del CO2 som må fjernes før nedkjølingsprossen på LNG-anlegget på Melkøya.
Injiserer
Statoil injiserer denne CO2-en tilbake i et annet reservoar ute på feltet, men det opprinnelige injeksjonsområdet tok ikke imot like mye CO2 som antatt. Derfor blir det nå boret en ny injeksjonsbrønn og startet opp et helt nytt injeksjonsprosjekt.
GE Oil & Gas har fått oppdraget. Selskapet er naturligvis svært fornøyde med kontrakten.
– Vi er svært entusiastiske over å få denne jobben. Dette er en fortsettelse av det gode samarbeidet vi har med Statoil og det er en mulighet til å jobbe i nordlige strøk, sier direktør for GE Oil & Gas Subsea Rod Christie til Teknisk Ukeblad.
Kontrakten verdt 900 millioner kroner omfatter leveranse av subsea produksjons- og injeksjonsutstyr fra GE til Statoils Snøhvit CO2-injeksjonsprosjekt, designet for å lage en robust CO2-løsning.
40.000 ingeniører
Ifølge GE Oil & Gas er den nye CO2-injeksjonen designet for å dekke Statoils behov for økt injeksjonskapasitet gjennom feltets livssyklus. Utstyret skal leveres i andre kvartal i 2015.
GE Oil & Gas satser stort på å bli en viktig del av det raskt voksende subseamarkedet. Christie mener selskapet har det som skal til for å lykkes.
– GE er en multiindustriaktør med over 40.000 ingeniører. Fortrinnet vårt er at vi har tilgang til kompetanse og utviklingsresultater fra flere teknologibransjer. Blant annet har vi tatt i bruk utralydteknologi som egentlig er utviklet for helsesektoren, i utstyr som skal på havbunnen, forklarer Christie.
Les også:
Større CO2-utslipp fra enkelte norske oljefelt enn fra tjæresand
Her kommer verdens første kullkraftverk nesten uten CO2-utslipp