Ved å mate overskuddsvarme fra servere inn på kraftnettet skal Ecodatacenter i Falun bli verdens mest energieffektive datasenter.
Senteret, som skal være 23.250 kvadratmeter stort, skal produsere nok overskuddsvarme til å varme opp hjemmene til Faluns innbyggere hele vinteren.
Kobles til fjernvarmenettet
IKT-sektoren står i dag for 10 prosent av verdens strømforbruk.
Ett eneste datasenter kan dra mer strøm enn en mellomstor by, og til tross for at sentrene i seg selv produserer en god del energi, utnyttes sjelden noe av denne energien.
– Vanligvis slippes all denne energien rett ut i atmosfæren og bidrar til lokal og global oppvarming, forteller Børge Granli, styreformann i EcoDc.
I det nye datasenteret blir derimot overskuddsenergi fra servere og IT-installasjoner koblet opp mot byens energisystem slik at den kan utnyttes i nærmiljøets fjernvarmenett.
– Om sommeren vil spillvarmen fra det lokale kraftvarmeverket brukes til å drifte maskinene som kjøler ned datasenteret, og om vinteren vil overskuddsvarmen brukes til å varme opp hjemmene til Faluns innbyggere, sier han.
Les også: Amazon og Google får ny, norsk skykonkurrent
Billigere for kunden
Det er det kommunale energiselskapet Falu Energi og Vatten som sammen med entreprenørselskapet EcoDc står bak det nye datasenteret.
Granli forteller at energitapet i datasentret kun utgjør en niendedel av det som er vanlig.
– Integreringen med fjernvarme- og fjernkjølenettet gjør at energi som vanligvis går tapt blir ivaretatt, det senker også kostnadene for kundene, sier han.
Og legger til at løsningen trolig vil redusere kundenes regninger betydelig.
– Om et firma i Oslo velger å legge sine servere i Falun vil de spare mellom 20 og 25 prosent kontra om serverne skulle vært i Oslo, sier Granli.
Les også: Danmark vant Apple med norsk vannkraft
Streng sikkerhet
EcoDataCenter vil bestå av tre bygninger. Den første bygningen forventes å stå klar i første kvartal neste år.
I tillegg til å ha fokus på miljø, skal datasenteret ha strenge sikkerhetskrav.
Senteret vil ha kraftige yttervegger i betong, sedumtak som kjøler ned bygningen om sommeren, samt avanserte varslings-, kontroll- og overvåkingssystemer.
Les også: Dette risikerer du ved å lagre filer i nettskyen
Flere store planer
Det er ikke bare i Sverige det planlegges utbygging av datasenter for tiden. Fort kort tid siden annonserte Apple at de ville velge å legge sitt nye datasenter i Viborg i Danmark.
IT-næringen i Norge hadde lenge jobbet for å få selskapet til å velge Norge, med bakgrunn i Apples krav om tilgang på fornybar energi til drift av senteret.
I Viborg skal dette skje ved å importere norsk vannkraft.
Senteret vil bli lagt nær transformatorstasjonen Tjele, hvor energi fra Norge blir konvertert og matet inn i det danske elnettet, skriver Ingeniøren.
Les også:
Slik sikrer du filene i nettskyen