INDUSTRI

Nytt lys for gammel fabrikk

Camilla Aadland
22. jan. 2009 - 07:44
Vis mer

TRONDHEIM: Selskapet lar seg ikke skremme av finanskrisen.

– Tvert i mot, vi har utvidet planene fra et pilotanlegg til halvskala produksjon. Så langt har vi hatt fordeler av finanskrisen. Det er lettere å få tak i folk, samtidig som vi har fått reduserte priser på utstyret vi trenger, sier administrerende direktør Thorstein Abrahamsen i Fesil Sunergy.

Ikke hyllevare

Produksjonen av silisium skal etter planen være i gang for fullt i september. Fesil har utviklet en ny teknologi for metallurgisk produksjon av silisium i samarbeid med blant andre Sintef, og skal nå teste teknologien i stor skala.

– Skal vi kjøre et pilotanlegg, må vi opp i en viss størrelse. Dette tilsvarer mellom en og to prosent av verdensmarkedet, sier teknisk direktør Lars Nygaard. Pilotanlegget vil kunne produsere drøyt 1200 tonn silisiummetall i året, og skal være lønnsomt å drive.

Foreløpig er de gamle fabrikkhallene tomme og mørke. Nå jobbes det med å kjøpe inn utstyr til produksjonen.

– Det er utfordrende, siden vi ikke kan bruke ferdig hyllevare. Alt må spesialtilpasses, og vi har mye utviklingsarbeid å gjøre, sier prosjektleder Rannveig Kvande, som har skrevet doktorgrad om størkning av multikrystallinsk silisium for bruk i solceller .

Stor fabrikk på Orkanger

Målet er å kunne produsere solcellesilisium vesentlig billigere enn den ultrarene kvaliteten som benyttes av dagens solcelleprodusenter. Renheten blir noe mindre, men materialet skal kunne gi solceller med like høy virkningsgrad som i dag.

Neste trinn er fullskala produksjon om noen år, med ca 3000 tonn metall i året. Fabikken vil trolig bygges på Orkanger utenfor Trondheim.

– Orkanger har pekt seg ut som riktig sted. Der har vi tilgang på all den kompetansen som finnes i Trondheim, vi vil få egen havn og har en samarbeidspartner, Washington Mills, som holder til på nabotomta, sier Nygaard.

Må teste

Planen er i utgangspunktet å få opp fabrikken i Orkanger i 2011/2012, hvis alt går som det skal med pilotanlegget på Lilleby.

Nygaard understreker at styret også vurderer om det kan være mer fordelaktig å etablere fabrikken i et annet land med bedre økonomiske støtteordninger

– Vi har tro på teknologien, men den må testes ut i stor skala. Vi må finne frem til riktig teknologi som ikke ødelegger renheten i råvarene. Vi ser hvordan det kan gjøres, men har optimaliseringen igjen, sier Nygaard.

Erfarne operatører

Foreløpig er de fire ansatte i Fesil Sunergy, som er et datterselskap av Fesil. I løpet av kort tid kommer to til, som vil bli installert i de gamle kontorene ved Lilleby smelteverk. Totalt vil pilotanlegget trenge 20 - 30 ansatte.

– Du kan si vi har hell i uhell. Fesil må redusere produksjonen ved Holla smelteverk på grunn av tidene. Vi planlegger å bruke operatører derfra. De er erfarne og er vant til å håndtere flytende metall, selv om det er helt andre krav til renhet her, sier Nygaard.

Han håper å ha klar de første prøveleveransene innen ett år.

– Vi er blitt godt mottatt i markedet. Alle er veldig interessert, men vi har foreløpig ikke hatt noe metall å dele ut. Derfor er det for tidlig å diskutere kvalitet og pris, sier Nygaard.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.