IT

Nytt mobilnett i det blå

USIKKERT: Myndighetene ønsker et tredje landsdekkende nett av moderne mobilsendere. Nå står satsingen i fare.
USIKKERT: Myndighetene ønsker et tredje landsdekkende nett av moderne mobilsendere. Nå står satsingen i fare. Bilde: Illustrasjonsfoto: Siemens
Leif Hamnes
18. feb. 2009 - 07:19

Dette er saken

  • I løpet av kort tid har tanken om en fullverdig Telenor/NetCom-konkurrent med eget nett fått seg flere knekker.
  • Bakgrunnen for sistnevntes avgang er fortsatt gåtefull selv for bransjeinnsidere, til tross for Myhres egne utsagn om at i ngen dramatikk ligger bak.
  • Det spekuleres på flere årsaker: Et (foreløpig) tapt slag med Post- og teletilsynet om termineringspriser for mobilsamtaler, splittelse i samarbeidet med Bredbåndsalliansen , og påstått uenighet med eierne om størrelse og fart på satsingen videre.

Priskrangelen

  • Termineringspris er prisen en mobiloperatør kan kreve for å koble en samtale fra en annen operatør til mobilnettet sitt.
  • Satsene bestemmes av Post- og teletilsynet (PT) ut fra aktørenes størrelse, såkalt «asymmetrisk» termineringspris. Dette gir de mindre aktørene større muligheter til å konkurrere med de store.
  • På sikt vil PT ha like vilkår for alle. I et vedtak fra november i fjor må utfordrerne Tele2 og Network Norway kutte sine termineringspriser med nesten 40 prosent innen juli 2010, mens Telenor må kutte prisen med 25 prosent.
  • PT gjorde «alle» misfornøyde: Telenor, NetCom, Tele2, Network Norway, TDC, Barablu og konkursrammede MTU har alle klaget inn vedtaket. Klagen forventes ferdigbehandlet i 2. kvartal.

Oppkjøp og samarbeid

  • Bredbåndsalliansen eier 100 prosent av BaneTele, og skal ifølge en tidligere avtale overta 34 prosent av aksjene i Network Norway.
  • Mobiloperatøren Ventelo ble i fjor kjøpt opp av Bredbåndsalliansen for 2,33 milliarder kroner. Ventelo ventes slått sammen med BaneTele, og skulle ifølge avtalen overføre sin mobilvirksomhet til Network Norway.
  • Senere har både Network Norway og Bredbåndsalliansen hevdet at avtalen er brutt av den andre parten, og saken har nå gått til voldgift.
  • Network Norway og Tele2 samarbeider gjennom hver sin halvdel av Mobile Norway, et selskap som skal bygge ut et tredje mobilnett i Norge.
  • Network Norway eies (Bredbåndsalliansens planlagte 34 prosent holdt utenom) av Orkla, Hafslund Venture og Katalysator, samt en del mindre aksjonærer.
Vis mer

De fleste er enige om at et tredje mobilnett må til for å gi «de to store», Telenor og NetCom, konkurranse på telekomsiden i Norge.

Nå er byggingen i gang, men det går sakte. Og det er heller ikke sikkert det blir ferdig, innrømmer administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2.

Nå er byggingen i gang, men det går sakte. Og det er heller ikke sikkert det blir ferdig, innrømmer administrerende direktør Haakon Dyrnes i Tele2. UTE: Telegründer Hans Erik Matre og MTU.

– Jeg håper det blir et tredje mobilnett i Norge – men jeg må bruke ordet «håper», sier Dyrnes til Teknisk Ukeblad.

– Jeg håper det blir et tredje mobilnett i Norge – men jeg må bruke ordet «håper», sier Dyrnes til Teknisk Ukeblad.UTE 2: Network Norways konsernsjef Ingvild Myhre.

Les også: MTU-drømmen knust for godt

Forlater sårbart mobilselskap



Mangler penger

Samarbeidet med Network Norway er i seg selv ikke en garanti for at byggingen blir gjennomført, opplyser han.

– Vi har startet, men arbeidet har ikke gått så fort som vi ønsker. Finansieringen er ikke på plass, og vi er avhengige av at myndighetene spiller på lag, sier Dyrnes, og viser til krangelen om termineringspriser (se fakta).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Teknisk Museum
De bringer teknologiens historie til liv med kunstig intelligens

– Hvis vedtaket blir stående, har vi en stor utfordring. Allerede 1. februar tvang Post- og teletilsynet (PT) prisen ned fra 1,15 til 1 krone. Jeg kan skjønne intensjonen – men å gjøre dette nå når vi akkurat har startet å bygge, er merkelig, sier han.

Bryr seg med sitt

Samarbeidspartneren Network Norway har ifølge Dagens Næringsliv et utestående krav på 250 millioner kroner fra Bredbåndsalliansen

Samarbeidspartneren Network Norway har ifølge Dagens Næringsliv et utestående krav på 250 millioner kroner fra Bredbåndsalliansen HÅPER: Tele2s administrerende direktør Haakon Dyrnes.
i voldgiftssaken selskapene imellom. Finanskrisen skal ifølge samme avis også ha vingeklippet Network Norway på kapitalsiden.

Les også:

– Må du også ha situasjonen i Network Norway i bakhodet framover?

– Tvisten legger jeg meg ikke borti, og problemstillingen er irrelevant. Vi ønsker å bygge et tredje mobilnett, og vi har en avtale med Network Norway om å gjøre det, sier Dyrnes.

– Svekket

En som holder et øye med Tele2s byggepartner, er PT-sjef Willy Jensen. Han mener Network Norway framstår svekket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Norge har helseselskaper i verdensklasse: Slik henter de milliarder fra USA
Norge har helseselskaper i verdensklasse: Slik henter de milliarder fra USA

Les også: – Vi er bunnsolide

– At MTUs forretningsmodell ikke var bærekraftig, kom ikke som noen stor overraskelse. Situasjonen i Network Norway er mer bekymringsfull fra et konkurransemessig ståsted, sier Jensen, som likevel ikke ser på det som unaturlig:

– Alt i alt har det vært færre konkurser og oppkjøp enn det man skulle tro. Jeg har forventet konsolidering i flere år, sier PT-direktøren.

Angrer ikke

De siste ukene har ikke endret PTs syn på termineringsprisene – ennå.

– Vi tillater tross alt Tele2 og Network Norway å ha 50 prosent høyere termineringspris enn Telenor og NetCom, et betydelig konkurransefortrinn. Så nei, vi har ikke angret oss ennå. Når det er sagt, vurderer vi situasjonen løpende, sier Willy Jensen.

Les også: Krangler om teleprisene

– Paradoks

Telekomanalytiker Tore Aarønæs mener Jensen burde angret seg for lenge siden.

Telekomanalytiker Tore Aarønæs mener Jensen burde angret seg for lenge siden. SKYTER SEG SELV I FOTEN: Telemyndighetene undergraver sin egen ambisjon om styrket konkurranse, mener telekomanalytiker Tore Aarønæs.

– De to store har til sammenligning tjent mellom 20 og 30 milliarder kroner på innkommende samtaler siden oppstarten. Mye av dette har vært grovt overpriset, og regningen har til slutt havnet hos kundene. Da var det ikke noe problem, sier Aarønæs, som refser PT-vedtaket fra november.

– Det er et paradoks hvordan myndighetene kan være tilhengere av større konkurranse, og samtidig stramme hardt inn på inntjeningen for små aktører, sier han.

Les også:

Bedre mobilforhold for Network Norway

Staten ut av BaneTele

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.