Fredag 19. februar kom nyheten om at Elkem Solar starter opp produksjon av silisium-blokker til solcelle-industrien i REC Wafer Norways gamle fabrikklokaler på Herøya i Porsgrunn.
Dagen etter ble de første av de totalt 66 stillingene til fabrikken lyst ut, og resten to dager etter. Interessen har så langt vært formidabel:
I dag, fem dager etter at de første stillingene ble utlyst, har Elkem Solar fått inn 700 søknader til de ulike stillingene.
- Startet opp i asken av REC: I år forventer de overskudd
Strømmer inn
– Det kommer inn nye søknader jevnt og trutt, og det er fortsatt noen uker igjen til fristen går ut. Det blir en spennende prosess. Det er tydelig at det er et helt annet arbeidsmarked i dag enn da vi rekrutterte til fabrikken i Kristiansand i 2008 og 2009, sier verkssjef Geir Ausland til Teknisk Ukeblad.
Rundt halvparten av søknadene som har kommet inn så langt er fra tidligere ansatte fra glanstiden til REC Wafer Norway, som i en årrekke drev produksjon av solcellewafer blant annet på Herøya. Det er Ausland glad for.
– Det er en fordel at mange har erfaring fra denne typen industri. Men det er også viktig å få inn søkere med erfaring fra andre organisasjoner, påpeker Ausland.
- Mislykket solcelle-forskning: Førte til norskutviklede, smarte vindusglass
Helt ny organisasjon
De 66 stillingene er fordelt over en rekke ulike stillinger som trengs i den nye fabrikkorganisasjonen, alt fra drift og ledelse, skiftoperatører, prosessingeniører og andre støttefunksjoner.
– Rundt 10-12 av stillingene er direkte ingeniørstillinger, hvor noen av stillingene går ut på rene tekniske oppgaver og drift, mens andre skal drive med forsknings- og utviklingsrelatert arbeid, sier Aurland.
Stillingene har søknadsfrist henholdsvis 5. og 15. mars, Jobbintervjuer gjennomføres i mars og april.
Elkem Solar har et mål om å ha den nye fabrikkorganisasjonen på Herøya på plass i august, men nyansatte skal tiltre så raskt som mulig.
Norsk smarthus: – Det er dette som blir hus-standarden i framtiden
Testproduksjon før sommeren
Det skal gjøres omfattende ombyggingsarbeide i fabrikken før de starter opp produksjonen av høykvalitets solsilisium-ingoter. Blant annet skal totalt 20 ovner, som smelter og former silisiumblokker, bygges om og automatiseres.
– Vi har faktisk mål om å kjøre testproduksjon før sommeren i den ene ovnen som allerede er delvis ombygget. Det er også mulig at vi starter testproduksjon før sommerferien, sier Aursland.
Vanskelig å rekruttere
Da Elkem Solar rekrutterte til fabrikken på Fiskaa i Kristiansand i 2008 og 2009, måtte de utlyse stillinger flere ganger for å få den kompetansen de trengte til den nye produksjonen av solsilisium.
– Det var et helt annet trøkk i arbeidsmarkedet den gang, og i det hele tatt vanskelig å ansette nok folk. På enkelte stillinger måtte vi kjøre flere runder for å få kandidatene vi ville ha, spesielt innen ingeniørtekniske områder, forteller Ausland.
- Norsk pilotprosjekt: Slik kan nye matbutikker se ut om fem år
Silisium-blokker
Elkem Solar Herøya skal etter planen ha en produksjonskapasitet på mellom 4-5000 tonn waferblokker, som skal klargjøres til kutting i waferskiver andre steder enn i Norge, fordi denne prosessen krever mange ansatte og er dermed dyrere å gjennomføre i Norge enn i for eksempel Asia.
En stor del av produksjonen skal sendes til RECs fabrikk i Singapore, eiet av de samme eierne som eies av Elkem Solars eiere, China National Bluestar Group. Waferskiver er hovedbestanddelen i solceller.
- Historien bak det nye soleventyret på Herøya: – Dette kan være starten på noe som er veldig mye større