INDUSTRI

Nytt posisjoneringssystem gjør umulig havforskning mulig

Åpner for helt nye muligheter.

Fersk teknologi: Arve Knutsen er kaptein på F/F Gunnerus, som hå har fått installert nyeste versjon av Kongsberg Gruppens K-Pos Dynamiske Posisjoneringssystem.
Fersk teknologi: Arve Knutsen er kaptein på F/F Gunnerus, som hå har fått installert nyeste versjon av Kongsberg Gruppens K-Pos Dynamiske Posisjoneringssystem. Bilde: Hallstein D Mala
17. mai 2015 - 08:12

– Et slikt system er avgjørende for nesten alle våre operasjoner, sier Svenn Ove Linde, driftssjef for NTNUs forskningsfartøy F/F Gunnerus.

Nylig fikk Marinteknikk ved NTNU overrakt en gave fra Kongsberg Gruppen i form av et komplett K-Pos Dynamisk Posisjoneringssystem.

– Samarbeidet med NTNU er avgjørende for vår produktutvikling. Vi står ved et veiskille når det gjelder neste steg i utviklingen av ny, norsk teknologi, sier konserndirektør Even Aas.

Norges største ingeniørbragd: Norges største ingeniørbragd: Disse to fikk desidert flest stemmer  

– Forskning umulig uten

Et dynamisk posisjoneringssystem (DP) er kort fortalt et system som gjør at fartøyer og borerigger holder sin posisjon på havoverflaten, eller en fast kurs, rute eller retning, ved hjelp av et GPS-system som styrer fartøyets propeller og styringssystemer.

Det nye systemet om bord i Gunnerus er en kraftig oppgradering sammenlignet med tidligere system.

– Nå er vi i stand til å utføre helt nye oppgaver. Vårt forrige system var ikke tiltenkt fartøyer som ligger i ro, det begrenset våre operasjoner. Denne oppgraderingen er et stort løft for en utdanningsinstitusjon, sier Linde.

Nytt hurtigbåtkonsept: Nytt hurtigbåtkonsept: Kløyver fjorden i 50 knop

Identifiserer organismer

Et konkret eksempel på hvordan det nye systemet fungerer er når biologer identifiserer organismer for bedre forståelse av et økosystem.

Når Gunnerus kartlegger Tautrarevet i Trondheimsfjorden, et av landets grunneste kjente korallrev, er biologene avhengige av at fartøyet ligger i ro, og at det finner tilbake til nøyaktig samme sted ved regelmessige tidsregistreringer av livet på revet.

– Uten dette systemet ville det vært umulig å finne tilbake til nøyaktig samme sted, og dermed umulig å drive den forskningen vi er i gang med nå, sier Anne Borg, dekan ved Fakultetet for naturvitenskap og teknologi og professor ved Institutt for fysikk ved NTNU.

Video: Bli med inn i «verdens mest avanserte offshoresimulator»

Brukes av fire grupper

Havromsforskning, -teknologi og -biologi, er viktige tema for utvikling av norsk industri og næringsliv i fremtiden. Det er prioritert i regjeringens forskningsplan, og ett av fire tematiske satsingsområder ved NTNU i perioden 2014–2023.

Havromsforskning, -teknologi og -biologi, er viktige tema for utvikling av norsk industri og næringsliv i fremtiden. Det er prioritert i regjeringens forskningsplan, og ett av fire tematiske satsingsområder ved NTNU i perioden 2014–2023. Avansert: I 1999 fikk Kongsberg Gruppen andre plass i Teknisk Ukeblads kåring Hallstein D Mala

Fire enheter ved NTNU bruker Gunnerus i sin forskning og utdanning.

– Etter at Gunnerus ble satt i drift i 2006 har samarbeidet med Kongsberg vært spesielt fruktbart. Både arkeologi, biologi, kybernetikkmiljøet og miljøet ved Marintek har stor glede av mulighetene dette samarbeidet gir oss, sier Anne Borg.

Les også: Skal kunne bore på ned til 3.650 meters havdyp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.