BYGG

Nytt system oppdager de minste tegn til sprekker og fukt i betong

Skal forlenge levetiden til betongbygg.

Ved å måle herdingen kan man, ifølge Nilsen, øke levetiden på betongbygg.
Ved å måle herdingen kan man, ifølge Nilsen, øke levetiden på betongbygg. Bilde: Karlsen, Anette
11. des. 2015 - 10:45

For å unngå sprekker i ny betong, og at gammel betong kollapser, har det danske selskapet Shute sensing solutions kommet med et helt nytt system.

Systemet består av plastfibersensorer, som måler både fukt og sprekkdannelse i både ny og gammel betong. Det skriver Ingeniøren.

Tid og penger

Systemet kan støpes inn i ny betong, og holde øye med herdingen. Det sier ifra om betingelsene for herding ikke er optimale, og forhindrer dermed i stod grad muligheten for sprekkdannelse.

–  Ved å måle herdingen fortløpende kan man enkelt oppdage feil, samt spare både tid og kostnader, forteller Kristian Nilsen i Shute til Teknisk Ukeblad.

Normalt legger entreprenør inn ekstra tid under støpeprosessen for å være sikker på at betongen er ferdig herdet før han fortsetter arbeidet.

– Dette er det ikke behov for med sensorsystemet. Ved å fortsette arbeidet umiddelbart etter at herdingen er gjort sparer utbygger tid, og på den måten penger, forklarer Nilsen.

Og legger til at optimal herding i tillegg øker levetiden på betongkonstruksjonene.

– Om kvaliteten er bedre, vil også betongen leve lenger, sier han.

Plastfibersensorene registrerer all bevegelse i betongen, og melder fra når betongen er ferdig herdet.
Plastfibersensorene registrerer all bevegelse i betongen, og melder fra når betongen er ferdig herdet.

Gamle konstruksjoner

I tillegg til å støpes inn i nye bygg, kan systemet ettermonteres i eksisterende bygg og infrastruktur og holde øye med konstruksjonene.

I eksisterende konstruksjoner kan man enten feste en sensor på overflaten, eller før en ledning inn i betongen. Resultatene leses så av ved hjelp av en datamaskin.

– På den måten kan man holde øye med om betongen sprekker opp eller om det skjer forskyvninger. Det er særlig relevant i eldre betongbruer, forteller Nilsen.

Måler fukt

Systemet er, ifølge oppfinnerne, opp mot 30 ganger mer følsomt enn konvensjonelle glassfibre, og oppdager selv de minste spor av sprekkdannelse.

I motsetning til glassfibre kan de også måle fukt, noe som er avgjørende under herding av betong.

Nilsen forteller at selskapet har brukt syv år på å jobbe frem løsningen, og at den i løpet av de kommende to årene vil være ute på markedet.

– Systemet vil fungere godt for flere type materialer. I tillegg til å kunne monteres på betongkonstruksjoner vil det kunne måle fukt i trebygg. Det er også godt egnet til komposittmaterialer til for eksempel fly og romfart, sier han.

Og legger til at bruksområdene trolig bare vil bli fler og fler, siden materialet både er sterkt og lett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.