Høye ambisjoner og spennende strategi lokket den nyvalgte NTNU-rektoren til å søke stillingen, forteller han til Teknisk Ukeblad.
For fremtiden ønsker han seg spisskompetanse, kontakt med studentene, og han kommer til å stille mange spørsmål.
Vil stimulere spissene
– Det er en viktig del av strategien at vi skal opprettholde og stimulere vår kompetanse enda mer. Men for å bli enda bedre må vi hele tiden være i stand til å se det store bildet, sier Bovim.
Han legger vekt på at det er viktig å tenke i bredden, og at man må utnytte hele kompetansen man har ved universitetet. Dette vil gi bedre mulighet for å spille på spisskompetanse, mener den nyvalgte rektoren.
Les også: Intels nye Xeon Phi har 61 kjerner
Høye ambisjoner
– NTNU har en svært spennende strategi fremover. Det er et veldig ambisiøst universitet, og det er hovedårsaken til at jeg søkte rektorstillingen, sier Bovim.
Som rektor ved NTNU ønsker Bovim først og fremst å bidra til at NTNUs forskningsmiljø skal holde et høyt, internasjonalt nivå, noe som er NTNUs hovedstrategi.
Gode hoder og stort ansvar
Han mener at NTNU har et stort ansvar, da særlig innenfor en del områder hvor universitetet har forskningsområder i verdensklasse.
– NTNU er for tiden verdensledende innen flere fagområder, og hovedårsaken til dette er at vi har landets beste studenter. Det er åpenbart vår største styrke og ressurs at de beste hodene velger NTNU, sier Bovim.
Les også: Dette er Norges mektigste teknologer
Første rektor "utenfra"
Alle tidligere rektorer ved NTNU har kommet fra Gløshaugen-miljøet, og Bovim er også den første i rekken som har sin utdannelse fra et annet universitet.
Den nyvalgte rektoren tror at dette kanskje kan blir en stor fordel for alle parter, fordi det vil gi ham muligheten til å stille flere spørsmål som andre kanskje ikke ville ha stilt.
– Jeg vil komme inn og være spørrende. Kanskje noen av spørsmålene vil oppfattes som dumme, men kanskje vil det også bidra til å se forholdene i et nytt lys. Jeg vet ihvertfall at jeg vil ha behov for å stille mange spørsmål når jeg tiltrer som rektor ved NTNU.
Et samlet NTNU
Den nyvalgte rektoren sier at han fremover vil bruke mye tid på å gjøre seg godt kjent med de områdene ved NTNU han ikke kjenner fra før. Han tror sterkt på et samlet NTNU, og på å stille de riktige spørsmålene.
– Konflikter i verden oppstår fordi man ikke alltid tenker nok over de langsiktige, politiske og filosofiske spørsmålene. Vi vil ikke lykkes hverken på Gløshaugen, Dragvoll eller på Øya dersom vi ikke spiller på hverandres styrker, sier Bovim.
Les også: Disse studiene garanterer jobb
Faglig sterk
De siste tre årene har Bovim vært administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF.
Han er utdannet lege ved Universitetet i Bergen, med spesialisering og doktorgrad i nevrologi.
Han har også vært prodekanus (nestleder) og dekan ved Det medisinske fakultet ved NTNU, og administrerende direktør ved St. Olavs hospital fra 2006 til 2009.
God strategi
Uavhengig av hans faglige bakgrunn sier Bovim til Teknisk Ukeblad at strategien han skal jobbe for uansett vil være den samme.
– NTNU har en strategiplan som er ambisiøs og god. Jeg kommer ikke til å være opptatt av at vi skal ta en ny retning, men gjøre mitt for at fagmiljøene skal gå fremover, sier han.
Bovim vil allerede fra vårparten av starte forberedelsene med å sette seg in i NTNU-systemet på Gløshaugen, slik at han vil ha mulighet til å influere sammensetningen av NTNUs nye ledergruppe.
Les også: Opera-direktør omvender studenter til pirater
Savner studentene
Og han ønsker seg god kontakt med fagmiljøene, samfunnet rundt, og med med studentene.
– Noe av det jeg savner mest fra min tid som professor er den gode kontakten med studentene. Det har jeg mange gode minner fra, og aktive studenter er den største ressuresen for NTNU, fordi de bidrar i stor grad til å forbedre studietilbudene. Nysgjerrige studenter kommer med konstruktive innspill, og de gjør forskningsmiljøene bedre, avlsutter Bovim.
Les også: – Norsk skole lar seg styre for mye av Pisa-undersøkelsen