USA stanser tildelingen av nye konsesjoner for oljeleting i Arktis og vil ikke fornye eksisterende avtaler.
En stor seier, mener Bellona-leder Frederic Hauge, som mener det må få følger for 23. konsesjonsrunde.
USAs beslutning innebærer at sjansen for fremtidig oljevirksomhet utenfor kysten nord for Alaska er betydelig redusert.
For et par uker siden kunngjorde Shell at de stanser letingen i områdene Chukchi og Beaufort etter å ha brukt rundt 56 milliarder kroner på å utforske de arktiske områdene. Selskapet oppgir skuffende resultater og usikkerhet om fremtidige reguleringer som grunn for at det gir seg.
– I lys av Shells avgjørelse, arealene som allerede er gjort tilgjengelige og forholdene i markedet, er det ikke fornuftig å forberede adgang til nye områder i Arktis det neste halvannet året, sier Sally Jewell i en pressemelding fra det amerikanske innenriksdepartementet.
Les også: Slik kan Olje-Norge bli hvis De grønne får bestemme
– Må få norske følger
Bellona-leder Frederic Hauge mener USAs beslutning må få følger for 23. konsesjonsrunde her hjemme, som i hovedsak består av leteblokker nord for polarsirkelen.
– 23. konsesjonsrunde begynner å bli en større og større skandale, sier Hauge, som utfordrer Venstre og KrF.
– I forbindelse med budsjettforhandlingene må gjøre det klart at de ikke vil være del av regjeringens parlamentariske grunnlag dersom konsesjonsrunden ikke blir avlyst. Moralsk sett kan de ikke være med på dette, mener Hauge.
Statoil-sjefen: Statoil-sjefen: – Nødvendig å åpne ytterligere områder
Økonomisk uforsvarlig
Bellona-lederen mener konsesjonsrunden vil bli enormt dyr for Norge.
– Det vil koste staten godt over 200 milliarder kroner å bore disse hullene, mener Hauge.
Han viser til at den norske stat betaler 78 prosent av kostnadene ved leteboring, enten ved at selskapene får kostnadene trukket fra før de betaler skatt, eller ved at selskap som ikke betaler skatt til Norge får 78 prosent av letekostnadene dekket.
– Med dagens oljepris er det derfor budsjettmessig uansvarlig å gå videre med 23. konsesjonsrunde, mener Hauge.
– Venstre og KrF kan ikke støtte opp om en regjering som setter i verk slik uansvarlig galskap, men må bryte samarbeidet, sier Bellona-lederen.
Les også: Oljeselskapene ser mot Arktis. Nå leter de etter materialene som kan ta dem dit
Ballen ligger hos regjeringen
Venstre-leder Trine Skei Grande deler langt på vei Bellonas syn når det gjelder de miljømessige og økonomiske sidene ved å åpne for mer leteboring i nord.
– Ballen ligger hos regjeringen. Den må ta innover seg at det er lite tenkelig at disse prosjektene blir lønnsomme, selv om vi holder miljø og klima utenfor, sier Grande og viser til den lave oljeprisen.
Hun minner om at 23. konsesjonsrunde alt er vedtatt i Stortinget, og at striden derfor står om hvor i nord det skal åpnes for leteboring.
Les også: Fossiler av 8000 år gamle blåskjell avslører hvordan klimaet har vært på Svalbard
– Lite til felles
Regjeringen mener på sin side at petroleumsvirksomheten nord for polarsirkelen er forsvarlig.
– Norge er i forkant når det gjelder sikkerhet og ivaretakelse av miljøet, og vi har et av de strengeste regelverkene i verden, sier politisk rådgiver Einar Holmen (Frp) i Olje- og energidepartementet. Han påpeker at et bredt flertall i Stortinget står bak åpningen av Barentshavet sørøst.
– Blokkene vil bli tildelt innenfor de rammer som Stortinget stilte seg bak. De klimatiske forholdene utenfor Øst-Finnmark har lite til felles med områdene utenfor kysten nord for Alaska, sier han.
Unikt bilde: Her seiler 100.000 skip