Opptil 14 prosent av arbeidsplassene – hver syvende jobb – i OECDs 36 medlemsland har høy risiko for å forsvinne på grunn av automatisering de neste 15 til 20 årene, skriver organisasjonen i sin årlige rapport om arbeidsmarkedet.
I tillegg har 32 prosent av jobbene betydelig risiko for å bli automatisert bort. Til sammen er altså 46 prosent av dagens jobber i faresonen, ifølge OECD.
Norge kommer best ut
Norge er i minst grad i faresonen, ifølge rapporten. Totalt står om lag en tredel av jobbene her i fare for å bli automatisert bort, ifølge OECDs analyse.
OECD beregner at 6 prosent av jobbene i Norge har høy risiko for å bli automatisert, mens det er betydelig risiko for 26 prosent av jobbene.
New Zealand, Finland og Sverige er de andre landene hvor OECD regner risikoen som lavest for at jobbene skal automatiseres.
6 av 10 mangler datakunnskaper
Automatisering vil i tillegg føre til store endringer i jobbhverdagen for mange andre arbeidstakere, ifølge OECD.
– Vi ser ikke for oss en jobbløs framtid. Men vi ser for oss store utfordringer i framtidas arbeidsmarked, sier OECDs generalsekretær Angel Gurría.
Analysen peker på at en stor andel av dagens arbeidstakere har lave datakunnskaper. Hele 6 av 10 arbeidstakere har enten lave kunnskaper eller ingen dataopplæring overhodet.
Ifølge rapporten var 40 prosent av nye jobber som ble skapt fra 2005 til 2016, i såkalt digitalsensitive bransjer.
Kan miste nær to av tre arbeidsplasser
I landene som er verst stilt ifølge analysen fra OECD, Slovakia, Litauen, Tyrkia og Hellas, kan langt over halvparten av jobbene bli automatisert bort. Verst er situasjonen i Slovakia, der nesten to av tre jobber (64 prosent) enten har betydelig eller høy risiko for å bli automatisert bort. I Slovakia er det høy risiko knyttet til 34 prosent av jobbene, den suverent høyeste andelen av noe land.
Medarbeidere i industri- og produksjonsbedrifter, kundeservice og bank og finans er i størst fare for å fases ut, mente nordmenn da de ble spurt om framtidas jobbmarked i en annen undersøkelse i 2017.
Ingeniører tror i langt mindre grad enn befolkningen ellers, at deres jobber er i fare. Bare 1 av 7 mener at deres jobb er i fare.
OECD viser til en flerdobling i antall industriroboter de siste årene. Samtidig investeres det mer og mer i kunstig intelligens.
Analysen fra OECD stemmer godt overens med en undersøkelse der fire av ti mener en robot eller automatisering kan overta jobben deres.
Norge er også en del av OECD, og er med i rapporten. OECD står for Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling. Rapporten finner du her (ekstern lenke, åpner i nytt vindu).