Fornyingsdepartementet (FAD) offentliggjorde onsdag ettermiddag at Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) får styrket budsjettet med to millioner kroner.
Krever 10 millioner
I siste utgave av Teknisk Ukeblad (papirutgaven) kan du lese at senteret ber om ti millioner kroner for både å styrke det forebyggende sikkerhetsarbeidet og frigjøre seg fra sponsormidler fra IT-leverandørene.
Les også: Oppvask om IT-sikkerhet
De nye pengene er dermed snaut fire millioner kroner mindre enn senteret selv mener det trenger.
Feil bilde
Under Nasjonal sikkerhetsdag i forrige uke viste en undersøkelse at norske ledere i norske bedrifter og offentlig sektor ikke har nok kunnskap om IT-sikkerheten i egen virksomhet.
Lederne svarte at de er tilfreds med sikkerheten, men kunne ikke svare på konkrete spørsmål om hva som er den reelle statusen på ulike områder.
Selvkritikk
Både Norsis og Post- og teletilsynet driver forebyggende arbeid på datasikkerhet. Begge tar selvkritikk i kjølvannet av undersøkelsen.
Stor trussel
FAD mener trusselen mot nettsikkerhet er så stor at det må settes inn ekstra penger til dette arbeidet.
– Vi må være trygge på at personlige opplysninger og bedriftshemmeligheter ikke havner i feil hender. Norsis følger trender som utfordrer sikkerheten og gir verdifulle råd til private og offentlige virksomheter. Ved å øke støtten og fullfinansiere Norsis sikrer vi senterets uavhengighet og styrker det kompetansebyggende og rådgivende arbeidet med informasjonssikkerhet, sier Heidi Grande Røys i en pressemelding.
Lekkasjer
Hun peker på at enhver medarbeider er den største faren for at personlig informasjon og bedriftshemmeligheter kommer på avveie.
– God informasjonssikkerhet på arbeidsplassen krever oppdatert kompetanse og gode rutiner for hvordan vi bruker PC, internett og håndholdte enheter. Dette er et lederansvar som alle virksomheter må ta alvorlig, sier Grande Røys.
Fullfinansiering?
Spørsmålet er om bevilgningen egentlig gir fullfinansiering. Norsis sliter med troverdighet fordi hver tredje budsjettkrone hos den halvoffentlige etaten kommer fra sponsorer. Microsoft er en betydelig bidragsyter.
Nøytralitet
– Vi skal ha en rolle som nøytral og uavhengig rådgiver for å skape tillit. Det kan noen ganger komme i konflikt med at vi må ha med samarbeidspartnere som også er leverandører. Da gir det inntrykk av at vi er for tett på noen av de store aktørene i markedet, forklarer Tore Larsen Orderløkken i siste utgave av Teknisk Ukeblad.
– En annen årsak til at vi ikke fungerer godt nok er at jeg bruker nesten all arbeidstid på å skaffe penger til drift fra private partnere. Vi er bare fire ansatte, og dette går ut over informasjonsarbeidet, sier han.
Sponsorer
Derfor har referansegruppen i Norsis, der blant andre IKT Norge deltar, bedt FAD om å fullfinansiere driften av Norsis over statsbudsjettet. Senteret på Gjøvik har 6,3 millioner kroner å rutte med, hvorav 2,1 millioner kroner kommer fra sponsorer.
Kampanjer
– Vi ber om en økning til 10 millioner kroner neste år, slik at vi også kan møte den økende sikkerhetstrusselen med mer effektive kampanjer, sier Orderløkken.
Etter at ekstrabevillingen kom i går, sier Orderløkken at han er glad for at FAD «ser nytten av vårt arbeid og gjennom det bidrar til fullfinansiering».
– NorSIS er nå ikke lenger avhengig av samarbeidspartnere for å skaffe den siste delen av budsjettet. Det vil styrke det utadrettete arbeidet mot vår målgruppe ved at vi kan frigi flere ressurser til aktivt informasjonsarbeid. Dette arbeidet vil vi nå ha mulighet til å gjøre enda bedre, også gjennom nye kanaler og med andre virkemidler. Vår uavhengige og nøytrale rolle ivaretas også gjennom en fullfinansiering. Når det gjelder finansieringen framover, vil behovene for videre styrking henge nøye sammen med resultatene vi oppnår og behovet hos vår målgruppe, sier Orderløkken i en kommentar.