Det betyr at politiet mener at korrupsjonsanklagene er såpass alvorlige at de kan ende med tiltale.
Sintef Petroleumsforskning inngikk for noen år siden avtaler med firmaer i skatteparadis i forbindelse med forsøk på å få større engsajement i Iran.
Terminerte kontrakterne
Sintef sa selv opp avtalene i 2003 etter Statoils Iran-skandale. Sintef innså at avtalene kunne være uheldige og oppfattes som nær korrupsjon.
I en pressemelding skriver Økokrimat at etterforskningen tar sikte på å avklare om det har funnet sted straffbare korrupsjonshandlinger.
Sintef Petroleumsforskning, som er et eget AS i Sintef-gruppen, ble 24. juni 2005 anmeldt til Økokrim for korrupsjon av fagforbundet Nopef.
Gransket selv
Sintef engsjarte høsten 2003 Deloitte til å undersøke kontratene og gi en vurdering av dem.
Deloitte konkluderte i oktober 2003 at det ikke kunne bevises korrupsjon eller uredelig atferd blant Sintefs ansatte. Men Deloitte avdekket mangelfulle rutiner i håndtering av denne type kontraktsforhold.
Bekymringspunkter
Deloitte trekker blant annet frem det man karakteriserer som ”bekymringspunkter” knyttet til to kontrakter med de iranske selskapene Hinson Engineering og Behineh - Part Pouya. Bekymringen gjelder blant annet uklare eierforhold og kontraktspartnernes adresse.
Ut fra dette valgte SINTEF umiddelbart å terminere de to kontraktene.
Les hva Sintef selv skriver om saken på linkene under:
Første kommentar: Om SINTEFs Iran-kontrakter
Innkallling til ekstraordinært styremøte: Ekstraordinært styremøte i SINTEF Petroleumsforskning AS 17. august 2005