INNSIKT

OL strømmer på

OL PÅ NETT-TV: Når OL starter opp vil NRK sende opptil ni kanaler på nettet med helt ny teknologi som  gjør det mulig å operere nettspilleren omtrent som en vanlig PVR.
OL PÅ NETT-TV: Når OL starter opp vil NRK sende opptil ni kanaler på nettet med helt ny teknologi som gjør det mulig å operere nettspilleren omtrent som en vanlig PVR.
2. feb. 2010 - 14:56
Vis mer

Det skjer store tekniske ting i NRK i forbindelse med vinter-OL i Vancouver. For det første legger NRK 1 om til HD når OL starter, og fra da av vil alle sendingene gå i HD-format, enten opptaket er i HD eller i SD.

Ni sendinger samtidig

Men det er ikke alt. NRK vil i tillegg tilby lisensbetalerne alt som skjer i Vancouver på nettet. Ikke bare kringkasterens egne sendinger. Nettseerne vil kunne se alle øvelsene som pågår. Opptil ni ulike sendinger samtidig.

På tv vil OL-sendingene gå på både NRK1 og på NRK2. Disse sendingene settes sammen av NRKs folk i Canada og kommenteres herfra. De samme sendingene vil også sendes på nettet.

Dagens metode

I dag sender NRK sine tv-sendinger ut på nettet som en videostrøm. Serveren hos NRK tester hvor stor god linjekapasitet det er inn til din nettleser og så får seeren den bitstrømkvaliteten som linjen er god for.

Det er vel og bra, men denne måten tar ikke hensyn til at kvaliteten varierer over tid. Blir linjekapasiteten bedre får man ikke glede av det, og blir den dårligere resulterer det i irriterende pauser i sendingen mens bufferlageret fyller seg opp.



Ny teknologi

Den nye streaming-teknologien NRK vil bruke under OL er en pakkeløsning de har kjøpt inn og som flere kringkastere kommer til å bruke.

Det viktigste formålet i tillegg til å tilby alle øvelsene under OL er at seerne både skal få maksimal mulig kvalitet og at de skal unngå pauser og brudd i sendingen. Å bruke nettet til kringkasting i denne skala har aldri vært gjennomført tidligere.

Flere leverandører

De nettsendte OL-sendingene vil bestå av tre teknologikomponenter. Hver av dem levert av ulike selskaper.

  • Det italienske selskapet Deltatre leverer nettsidene. De er spesialister på å sette sammen alle slags data og statistikk fra idrettsarrangementer og det er de som utstyrer sendingene med den nødvendige informasjonen om utøvere, deltakerland og resultater.
  • Microsoft leverer programvaren som gjør at folk kan se sendingene på datamaskinen på en måte som tilpasser seg den tilgjengelige bitraten.
  • Akamai tar seg av distribusjonen av sendingene, fra OL-arenaen og helt til den siste noden før de går ut på det lokale bredbåndet til folk.


Helt hjem

Poenget med den nye streamingteknologien er at den skal skalere sømløst til et meget stort antall seere uten at det går ut over verken kapasitet eller kvalitet. Som alle vet er kvaliteten avhengig av hvor mange bit det er mulig å sende og motta per sekund.

Sendingene fra OL vil bli kodet av Microsoft med deres programvare Silverlight, med en utgave som bruker det som kalles Smooth Streaming.

Høy bitrate

Sendingene kodes i et antall ulike parallelle strømmer som starter på så lite som 150 kbit/s og helt opp til 3 Mbit/s.

Den høyeste bitraten har et HD-format på 720p. Det er det samme som NRK vil sende på TV selv om bitraten på TV vil være høyere og sannsynligvis gi et enda mer detaljert bilde.

Utnytter kapasiteten

Pakkene som sendes er i http-format og det gjør at de ikke får mange av de problemene som annen type video kan støte på.

Når man kobler seg opp mot en av sendingene vil nettspilleren starte med den laveste oppløsningen og raskt bevege seg oppover bitratetrinnene når det er tilgjenglig kapasitet. Er bitraten god nok vil man få HD-kvalitet på PC-en.

Denne teknologien bruker ikke verdifull sendetid på bufring. Blir linjekapasiteten dårligere under sending velges øyeblikkelig en lavere bitrate.

Bygger nye pakker

Pakketap er alltid et problem på internett. Når man laster en vanlig nettside løses det ved å sende pakkene på nytt igjen.

I en direktesending er ikke det mulig og selv om selv slike sendinger har et ørlite buffer, er teknologien bygget slik at den er ufølsom for små pakketap. I stedet bygger den nye pakker ut fra algoritmer som fyller inn for de tapte lyd- eller videopakkene.

Blir det for mange pakkedropp sendes beskjed til serveren slik at kvaliteten reduseres. Dette skjer automatisk uten at verken seeren eller signalleverandøren trenger å gjøre noe.



Distribuert kapasitet

Akamais forretningside er ganske enkelt å sørge for å få frem internettpakker dit de skal og tidsnok. På en måte er nettverket og serverne deres en slags motorvei parallelt med vanlig internett.

Den teknologien Akamai tilbyr til tv-distribusjon kan på mange måter sammenliknes med kringkasting. I stedet for at alle nettseerne kobler seg opp mot en server i Canada så bufrer Akamai sendingene utover i nettet.

Bredt nettverk

Selskapet som markedsfører teknologien som et HD-nettverk, har rundt 56.000 servere hos ISP-er i 70 land, og det betyr at signalene ikke har lang vei å gå.

Alle serverne og belastningen overvåkes kontinuerlig og optimaliseres slik at signalet beveger seg med så lite forsinkelse og pakketap som mulig alle som trenger det får den bitraten de trenger.

Akamai har avtaler med alle ISP-ene i Norge.

Alt utenom siste ledd

Men selv om veien fra Canada til det siste knutepunktet i nettet kan kontrolleres, har ikke Akamai kontroll over den siste biten inn til seerens datamaskin.

Pc-en kan være tilkoblet trådløst, via kabel, ADSL, fiber eller på andre måter.

Derfor er det viktig for tv-sendinger at den kan komme igjennom uten brudd og med best mulig kvalitet selv om linjekvaliteten varierer.







Slik installerer du Silverlight og blir klar for å se på VinterOL på PC’en din:

Gå hit i nettleseren din: http://www.microsoft.com/silverlight/get-started/install

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.