PANDEMI

Øl virker mot covid-19

Humle, en viktig ingrediens i øl, tar knekken på SARS-CoV-2-viruset. Det er forskere ved et tysk universitet og et universitetssykehus som har publisert funnene.

Her blir to halvlitere med Hansa øl tappet på Sagene lunsjbar i Oslo før skjenkestopp natt til onsdag 15. desember 2021. Nå er alt snudd på hodet, og øl kan bremse viruset.
Her blir to halvlitere med Hansa øl tappet på Sagene lunsjbar i Oslo før skjenkestopp natt til onsdag 15. desember 2021. Nå er alt snudd på hodet, og øl kan bremse viruset. Foto: Heiko Junge / NTB
14. des. 2023 - 11:29

Koronapandemien er slett ikke over. Flere virusvarianter av covid-19 florerer, og smitten sprer seg. Den siste uken i november ble 718 personer lagt inn på norske sykehus med bekreftet smitte. Siden starten i 2019 har mer enn 676 millioner mennesker verden over blitt syke av SARS-CoV-2. Jakten på medisiner som tar knekken på viruset er, og har vært, intens.

For lav konsentrasjon

Nå melder forskere ved Universität Hohenheim og universitetssykehuset i Tübingen at enkelte stoffer man finner i humle, og også i øl, hindrer viruset i å formere seg. Det er hovedsakelig Xanthohumol og dets derivat 6-Prenylnaringenin som bremser spredningen av viruset. Humle er en urteaktig staude, og de aktive stoffene finnes i blomsterstanden.

I en artikkel på sine nettsider skriver Universität Hohenheim at virkningen er dokumenterbar ikke bare for humle, men også for øl.

Dessverre, for noen, betyr det ikke at noen glass av årets juleøl virker som vaksine. Forskerne, som selv bruker øl i sin markedsføring av funnene, advarer om at konsentrasjonen er så lav at selv om virkningen lar seg dokumentere i et laboratorium, er det lite tilrådelig å bruke øl mot viruset.

Tyskerne har Europas høyeste ølkonsum per capita, og flere tyske medier har de siste dagene omtalt saken om at øl knekker viruset.

Reduserer virusets skadevirkning

Forskergruppen bak funnene består av Dr. Günter Fritz ved Institutt for cellemikrobiologi og professor Dr. Sascha Venturelli ved Institutt for biokjemi for ernæring i Hohenheim, og prof. Dr. Michael Schindler og Prof. Dr. Ulrich Lauer fra avdeling for molekylær virologi ved Universitetssykehuset i Türingen.

De fleste forskermiljøene har rettet oppmerksomheten mot enzymet Mpro i jakten på stoffer som bremser vekst og formering. De tyske forskerne har i stedet sett på proteinet PLpro og funnet at ved å hemme PLpro, bidrar det ikke bare til å bremse spredningen, men også til å redusere de immunshemmende effektene av SARS-CoV-2. I tillegg skal Isoxanthohumol også være egnet til å bremse virusveksten.

Forskerne mener at funnene er interessante nok til å gå videre med og at resultatene kan bidra til å utvikle nye medisiner som også vil være virksomme mot fremtidige mutasjoner, eventuelt også mot pandemier fra andre virus.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.