OLJE OG GASS

Olje-nei i Snøhvit utfordrer Eni

Røyk siver ut fra høytrykksfakkelen for kald våtgass på Melkøya.
Røyk siver ut fra høytrykksfakkelen for kald våtgass på Melkøya. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
28. sep. 2007 - 10:51

StatoilHydro og samarbeidspartnerne i Snøhvit-prosjektet, har skrinlagt oljeutvinning fra feltet. Det inneholder for lite olje.

– Vi hadde gjerne sett at StatoilHydro og partnerne i Snøhvit hadde sagt ja til oljeutvinning i Snøhvit. Da ville vi kunne ha fått fortgang i vårt prosjekt fordi vi kunne ha samordnet produksjonsanleggene og dermed fått en bedre økonomi i Goliat-prosjektet, sier teknisk direktør i Eni, Arild Glæserud til TU.



Ingen erstatningsgass

Etter hva TU erfarer finnes det også en annen grunn til at det er uaktuelt å utvinne oljen. Det finnes ikke erstatningsgass for gassen fra Snøhvitfeltet. Dersom StatoilHydro skulle produsert oljen, må de opprettholde trykket i reservoaret.

Da kan de ikke ta ut gassen ved bruk av trykkavlasing, som er utvinningsmetoden som brukes. Med mindre gass inn til Melkøya, vil ikke LNG-fabrikken, kunne produsere tilstrekkelige mengder LNG, flytende naturgass, og dermed blir fabrikken mindre lønnsom.



Gassen viktigst

år feltet kommer i full drift i høst skal det utvinnes gass og kondensat fra seks brønner i Snøhvit-reservoaret og tre brønner fra Albatross-reservoaret. I 2010 – 11 skal ytterligere to brønner bores og settes i drift i Snøhvit.

Først i 2014 skal Askeladd-reservoarene bores og tas i bruk, samtidig som det skal settes på plass undervannskompresjon for å kunne opprettholde produksjonsvolumene på Melkøya.

Skulle det tas ut olje fra den tynne oljesonen i Snøhvit, måtte gassvolumene fra Snøhvit-feltet reduseres, uten at det finnes erstatningsgass, med mindre det ble boret flere brønner i Askeladd på et tidligere tidspunkt enn antatt.

En slik avgjørelse ville forskyve boreprogrammet til boreriggen Polar Pioneer og forstyrre nødvendig leteboring for å finne nye ressurser i nord.



Tidkrevende prosedyrer

Da Stortinget i sin tid ga tillatelse til å bygge ut Snøhvit, var det en begrensning i tillatelsen – det er kun tillat å utvinne gass. Skulle derfor StatoilHydro og partnerne gå i gang med oljeutvinning, ville det innebære en ny konseptutvikling som i sin tid ville lede til plan for utbygging og drift, PUD.

Prosedyrene for å få Stortinget tillatelse til en oljeutbygging tar tid, med konsekvensutredninger og høringer, slik at tiden ville ha løpt ifra hele prosjektet, siden oljen løses opp i gassen etter hvert som trykket synker i reservoaret og når gassen tas ut.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.