– Områdene utenfor Nordland og Troms er de viktigste, men dersom myndighetene vil utvikle olje- og gassindustrien i årene som kommer, må vi få klarlagt ressursene som finnes lenger nord, mot Arktis, sier Lars Arne Ryssdal, direktør for næringspolitikk og miljø i Oljeindustriens landsforening til NTB.
Lenger fram
Områdene Ryssdal sikter til er kontinentalsokkelen rundt Svalbard og Jan Mayen, det nordlige Barentshavet og den omstridte sektoren mellom Norge og Russland i Barentshavet.
– Dette ligger lenger fram i tid, men vi mener det er riktig å lete etter ressurser her også. Myndighetene bør tydeliggjøre hvilke miljøkrav som skal stilles og undersøke hvilke ressurser som finnes der, sier han.
Island utlyste den første konsesjonsrunden for området sør for Jan Mayen på islandsk sokkel i januar.
Les også: – Her ligger Lofoten-oljen
Tilspisset kamp
Tirsdag kom oljenæringen med en rapport som den håper vil slå tilbake motstanden mot oljevirksomhet i Nord-Norge. Å slippe til oljen utenfor Lofoten og Vesterålen vil kunne gi 2.000 nye arbeidsplasser, uten å true fisk og miljø, anføres det.
Oljeindustrien håper partienes kommende landsmøter vil synliggjøre et flertall for oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen.
– Før landsmøtene er gjennomført, vet vi ikke sikkert hvor partiene står. Vi har god tro på at en rapport som denne vil bidra til å få fram fakta og berolige dem som frykter at olje og fisk ikke kan leve side om side, sier Ryssdal.
SV, Sp, Venstre og KrF er imot å åpne de omstridte blokkene Nordland VI og VII og Troms II. Oljeindustrien setter sin lit til Høyre, Frp og Arbeiderpartiet.
– At de tre største partiene sier ja, er helt klart viktig, men vi vil snakke med alle partier. Likevel vil diskusjonen langt på vei bli avgjort av hva landsdelen selv mener. Derfor akter vi også å presentere vårt syn og våre argumenter for regionen, sier OLF-direktøren.
Sprengkraft
Spørsmålet om oljeutvinning i sårbare områder i Nord-Norge er omstridt i flere partier. I Høyres programkomité er det dissens om saken. Synet er delt også i Ap. Oljemotstanderne kartlegger nå fylkeslagenes syn foran landsmøtet, og AUF-leder Martin Henriksen må innrømme at tilhengerne foreløpig er i flertall.
– Mange vil nok synes det er behagelig å skyve en vanskelig sak foran seg, men jeg merker større skepsis til å drive oljevirksomhet i disse sårbare områdene enn før, sier Henriksen til VG Nett. Han ønsker et klart nei til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen og går imot innstillingen fra programkomiteen om å vente til den reviderte forvaltningsplanen for Barentshavet kommer i 2010.
Også i LO brygger det til miljøstrid foran kongressen i mai. NTB skrev før helgen at NTL vil fremme forslag om oljefrie soner og nei til prøveboring. Det samme forslaget falt da sekretariatet skulle vedta sin innstilling til kongressen.
Fagrådgiver Elisabeth Sæther i Bellona frykter oljelobbyens makt.
– Oljeindustrien har store ressurser og vant fram med sin strategi i Finnmark. Samtidig tror jeg folk skjønner at de må ta løftene med en klype salt. Klimautslippene må reduseres med 80 prosent innen 2050. Det er umulig dersom oljeindustrien skulle få tilgang til stadig nye felter i nord, sier hun.
Les også: Kan få 2000 oljejobber i nord