– Ved et statlig universitet har vi lite ressurser ellers. De ressursene vi får fra StatoilHydro er viktig, og vi bruker det til phd-utdanning, støtte til studenter og så videre, forteller NTNU-professor Jon Kleppe til Teknisk Ukeblad.
Avtale
NTNU undertegner i dag en avtale på 90 millioner kroner, som en del av oljegiganten StatoilHydros akademiaprogrammer.
– Det er veldig viktig for oss å støtte akademia. De miljøene representerer et stort nettverk hvor vi kan få tilgang til mye god forskning. Vi har alt å tjene på å spille på lag med dem, både med hensyn til teknologisk utvikling og rekruttering, sier Leif Lømo, Leder for Akademiaprogrammet i StatoilHydro.
Tett samarbeid
NTNU har i flere år hatt et tett samarbeid med StatoilHydro, avtalen videreføres nå i det som er den største enkeltavtalen som NTNU noensinne har inngått med en industribedrift.
Avtalen er også en av de største enkeltavtalene oljegigantene har med en utdanningsinstitusjon.
Samtidig har selskapet inngått en tilsvarende, men mye mindre avtale med Universitetet i Stavanger.
Avtalen medfører at universitetet kan satse ytterligere på petroleumsfagene og opprette en ny satsing på bore- og brønnteknologi.
Ifølge Leif Lømo har selskapet høye forventninger til samarbeidet, og at selskapet vil følge utviklingen tett.
Ikke sekk med penger
– Det er ikke slik at vi dumper en sekk med penger til UiS og drar vår vei. Denne avtalen styres av en styringskomité med tre representanter fra StatoilHydro og tre frar UiS. Denne gruppen skal årlig diskutere retning og aktivitet for samarbeidsavtalen, sier Lømo.
StatoilHydro har fra før avtaler med flere andre norske utdanningsinstitusjoner. Lignende avtaler er allerede signert med Universitetene i Bergen og i Oslo, samt med Norges Handelshøyskole
Mer enn bare penger
Gjennom avtalene ønsker StatoilHydro å stimulere forskning og forskningsbasert utdanning innenfor strategisk viktige fag- og kompetanseområder.
Akademiaavtalen omfatter samarbeid om forskning og utdanning, med økonomisk støtte til studentaktiviteter, PhD-stipend og professorstillinger.
– Det er viktig for oss å ha et tett forhold til StatoilHydro, samtidig medfører denne avtalen at vi får tilgang til problemstillinger og data på norsk sokkel som er viktig for vår forskning. Avtalen representerer mer enn bare penger, sier Kleppe.
Avtalene med NTNU og UiS har en varighet på fem år.