OLJE OG GASS

Oljemygg med årets største funn: – Dette betyr enormt mye for oss

Jobber allerede mot konseptvalg.

Faroe Petroleum har gjort det største oljefunnet til nå i år på norsk sokkel. Det betyr mye for oljeselskapet, som vil kunne øke reservene sine betydelig.
Faroe Petroleum har gjort det største oljefunnet til nå i år på norsk sokkel. Det betyr mye for oljeselskapet, som vil kunne øke reservene sine betydelig. Bilde: Helge Hansen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
3. aug. 2016 - 06:00

I juli ble det kjent at Faroe Petroleum fant olje i Brasse, kun 13 kilometer fra det produserende Brage-feltet. 

Funnet kan inneholde 80 millioner fat olje og gass – og er med det det største funnet på norsk sokkel i år, med god margin. 

Selv om det ikke er snakk om et kjempefunn, er dette svært gode nyheter for operatøren – som på ingen måte er blant de største på norsk sokkel. 

– Dette betyr enormt mye for oss. For oss er dette et stort funn, som vil øke våre reserver betydelig, sier lederen for den norske delen av virksomheten, Helge Hammer, til Teknisk Ukeblad.

Verdifull satellitt

Brasse-funnet ligger nær både Brage-feltet og Oseberg-feltet. <i>Bilde: Illustrasjon</i>
Brasse-funnet ligger nær både Brage-feltet og Oseberg-feltet. Bilde: Illustrasjon

Hammer påpeker at de vil modne frem funnet så raskt som mulig. Alt nå er det naturlig å se på ulike utbyggingsmuligheter.

Funnet ligger nært både Brage-feltet og Oseberg-feltet, førstnevnte har Faroe Petroleum en eierandel i.

– Et funn i størrelsesorden 43-80 millioner fat betyr veldig mye for et oljefelt, når gjenværende reserver i selve feltet er en god del mindre enn det. Funnet kan da gi betydelig forlenget levetid. Selv om det ikke er et stort funn i den forstand at det kan forsvare en frittstående utbygging, vil det være veldig verdifullt som en satellittutbygging, påpeker han.

Han tror at både Brage og Oseberg vil være gode kandidater, som begge kan være positive til å få inn mer volum.

– Nå kommer vi til å ta funnet gjennom prosessen mot et konseptvalg. Etter hvert vil vi ta kontakt med operatørene på de to nære feltene og prøve å komme til en løsning så raskt som mulig.

Feltnær leting

Hammer tror noe av suksessen til Faroe Petroleum handler om at de har konsentrert seg mest om feltnær leting den siste tiden.

– Vi jobber hardt og detaljert rundt de feltene vi har tro på. Og så klart handler det om å ha de rette folkene og den rette teknologien tilgjengelig. Men vi har hatt bra suksess i det siste, i tillegg til Brasse har vi vært med på Butch-feltet, Pil- og Bue-funnene, Snilehorn, Maria, ramser han opp.

Hammer påpeker at Faroe Petroleum ble startet som et frontier-selskap, som først og fremst skulle lete i nye områder utenfor Færøyene – derav navnet.    

– Men vi har i større grad lykkes med de feltnære brønnene, og har etter hvert gått mer over mot det. Vi fortsetter å bore i nye områder, blant annet skal vi være med og bore langt nord i Barnetshavet. Men de fleste letebrønnene våre er nær eksisterende infrastruktur, sier han.

Det handler også om økonomi.

– Mange oljeselskaper har kuttet leting helt med lav oljepris. Skal du fortsette letearbeidet er det feltnære brønner som er det mest fornuftige, forklarer han.

Fire ganger så stort

2016 har så langt ikke vært et bra leteår for oljeselskapene på norsk sokkel.

Brasse-funnet er langt på vei det største med sine 43-80 millioner fat olje og gass. 

Til sammenligning er det fire ganger så stort som det nest største funnet i år. Det er Statoils Beerenberg-brønn med anslåtte volumer på opp mot 19 millioner fat. 

Heller ikke 2015 var året for store funn. Julius-funnet til Statoil var det største funnet på norsk sokkel i fjor, og inneholder opp mot 75 millioner fat oljeekvivalenter, bestående av gass og kondensat.

Olje og gass

Av funnets utvinnbare ressurser på mellom 43 og 80 millioner fat oljeekvivalenter, anslås det at 28-54 millioner fat er olje og resten gass.

Kjernetester og loggdata viser at reservoaret består av sandstein av god kvalitet, tilsvarende det som finnes i reservoaret i Brage, og funnet antas å henge sammen med dette.

Brasse ligger nær eksisterende infrastruktur. Bragefeltet, hvor Faroe er medeier med 14,3 prosent andel, ligger omkring 13 kilometer nord for funnet.

I tillegg ligger det cirka 13 kilometer øst for Oseberg Sør-innretningen og rundt 13 kilometer sør-øst for Oseberg-plattformen. 

Faroe Petroleum er operatør på Brasse med en eierandel på 50 prosent, med Point Resources AS som lisenshaver med 50 prosent.

Kjøper seg opp

Etter nyheten om funnet, ble det også klart at Faroe Petroleum kjøper seg opp på norsk sokkel. 

Oljeselskapet har inngått en avtale med Dong Energy om å overta fire feltandeler på norsk sokkel, på Ula, Tambar, Oselvar og Trym.

Faroe overtar dermed også to operatørskap, på både Oselvar- og Trym-feltene.

Med de nye feltandelene øker Faroe sin produksjon på norsk sokkel med omkring 8000 fat per dag i 2016, noe som innebærer en dobling. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.