OLJE OG GASS

Oljeprisen stiger etter OPEC-avtale om produksjonsøkning

Analytikere tviler på om Venezuela har evne til å øke produksjonen.
Analytikere tviler på om Venezuela har evne til å øke produksjonen. Foto: AP
23. juni 2018 - 09:57

Selv om formålet med avtalen har vært å dempe veksten i oljeprisen, har prisøkningen fortsatt siden opplysningene om avtalen ble lekket fredag.

Det tyder på at investorene tror at den faktiske produksjonsøkningen vil ende opp med å bli mindre, muligens opptil 700.000 oljefat per dag, ifølge analytikere.

Tvilen består i om OPEC-land som Iran og Venezuela har evne til å øke produksjonen.

Forslaget om å øke produksjonen kom fra Saudi-Arabia. Den regionale stormaktsrivalen Iran, som også er OPEC-medlem, protesterte i utgangspunktet mot forslaget. Grunnen er at USAs sanksjoner hindrer iranernes mulighet til å eksportere oljen sin.

– Jeg er fornøyd med at vi til sjuende og sist er forsont om 1 million-tallet som vi har snakket om, sa Saudi-Arabias oljeminister Khaled al-Faleh etter møtet med OPEC-kollegene fredag.

Over 75 dollar fatet

President Donald Trump har offentlig bedt de 14 landene i oljekartellet om å bidra til å senke prisene, og ifølge Faleh ga oljeministrene i Wien enstemmig støtte til forslaget fredag.
 
Fredag kveld ble et fat nordsjøolje omsatt for over 75,5 dollar fatet, en oppgang på 2,5 dollar fra torsdag. På amerikanske børser steg oljeaksjer som Exxon Mobil og Chevron med rundt 2 prosent, mens norske Equinor styrket seg 2,5 prosent i Oslo.
 
Saudi-Arabias plan støttes av Russland, som ikke er OPEC-medlem. Argumentet er at tiden er inne for å øke produksjonen for å møte økende etterspørsel og tilfredsstille store oljeforbrukere som USA, India og Kina. De har klaget over prisøkningen, som har vært jevn siden OPEC-landene og andre oljeland i fjor ble enige om å kutte produksjonen for å få opp oljeprisen.

Enighet

Ifølge flere OPEC-kilder vil økningen imidlertid være nominell ettersom flere land alt produserer mindre enn kvoten og vil få problemer med å øke produksjonen nok til å fylle sine kvoter. Andre produsenter vil ikke få anledning til å overta disse landenes kvoter, blir det understreket.
 
OPEC-landet Iran vil trolig få problemer med å fylle sin kvote. Det vil innebære at Iran mister markedsandeler til erkerivalen Saudi-Arabia, som ikke har noen problemer med å fylle sin kvote.
 
OPEC begynte i 2017 å kutte i produksjonen for å drive prisen opp fra et nivå på 50 dollar fatet i slutten av 2016.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.