STAVANGER: Siden han begynte i Statoil i 1975 har Rolf Wiborg vært en markant skikkelse i oljeindustrien.
Han har blant annet vært viseadministrerende direktør i Phillips Petroleum Norge og ressursdirektør i Oljedirektoratet.
Han er kjent for å være en kompromissløs forkjemper for oljelovverket.
Høsten 2011 mente han at forholdene i norsk oljeforvaltning var blitt så ille at han varslet Riksrevisjonen om blant annet at Olje- og energidepartementet oppfører seg mer som en profittaktør på sokkelen enn som en langsiktig forvalter, og at det er en usunn rolleblanding mellom Statoil og staten.
Sparken på dagen
Etter flere runder internt i Oljedirektoratet (OD) fikk han torsdag forrige uke beskjed om å rydde kontoret sitt.
– Jeg fikk beskjed om å pakke sammen sakene mine på fire timer. Dette er verre enn amerikanske forhold, sier Wiborg til Teknisk Ukeblad.
Oljedirektoratet hevder oppsigelsen ikke har sammenheng med Wiborgs varsling til Riksrevisjonen.
– Først vil jeg si at dette er en trist situasjon. Men saken er at Wiborg har blitt avskjediget etter Tjenestemannsloven paragraf 15 på grunn av grov uforstand i tjenesten og utilbørlig atferd i eller utenfor tjenesten. Oljedirektoratet avviser at det er en kobling mellom denne beslutningen og det Wiborg har sendt til Riksrevisjonen som varsling, sier pressetalsmann i OD, Bjørn Rasen.
Les også: Oljeveteran vil stoppe storutbygging
Fikk tilbud om penger
Teknisk Ukeblad er kjent med at Wiborg ble tilbudt en såkalt «minnelig ordning» og til og med en sluttpakke på nyåret.
– Hvorfor ble Wiborg tilbudt en minnelig ordning dersom han har utøvd grov uforstand i tjenesten?
– Det har jeg ingen kommentar til, sier Rasen.
Mest sannsynlig kommer saken til å havne i retten.
Et av forholdene dreier seg om at Wiborg har nektet å delta i møter etter råd fra sin fagforening.
– OD hevder at jeg har utført ordrenekt. Min fagforening Industri Energi har vært koplet på saken fra første dag. Jeg har også hatt kontakt med IE når det gjelder å ikke delta i møter der ledelsen bryter med det som er avtalt i protokoll, slik hovedavtalen bestemmer, sier Wiborg til Teknisk Ukeblad.
Les også: Varsler blir tiet i hjel
Anonyme klager
Wiborg forteller at det har kommet anførsler om hans opptreden internt og eksternt, men at de er anonyme.
– Til tross for mange henvendelser til arbeidsmiljøutvalget og direkte til oljedirektør Bente Nyland har jeg ikke fått anledning til å besvare disse etter de rammer som legges opp i arbeidsmiljøloven og Statens personalreglement, sier han.
Wiborg mener det er mistenkelig at det blir klager på hans direkte stil først nå etter 16 år i Oljedirektoratet.
– Jeg ble ansatt som ressursdirektør nettopp fordi de trengte noen som fulgte opp selskapene med loven i hånden. Det hadde OD gjort mot Phillips i Ekofisk-sammenheng i alle år, så jeg fikk en grundig innføring i de reglene og paragrafene fra motsatt side av bordet.
– Forskjellsbehandler Statoil
Han sier at problemene oppstod når han og andre i OD krevde at Olje- og energidepartementet brukte de samme paragrafene mot Statoil og Petoro.
Wiborg mener at OED, som også er eierkontoret til Statoil, ikke vil tolke Petroleumsloven like strengt for de statlige oljeselskapene.
– Bare se på Snorre-prosjektet. Det er nå mer enn 10 år forsinket og det får dårligere lønnsomhet for hver dag man forsinker beslutningene om nye plattformer og flere brønner. I går kom meldingen om at investeringsbeslutningen er utsatt helt til slutten av 2016.
Wiborg er skeptisk til at Riksrevisjonen ikke har tatt tak i varslingen hans.
– Jeg ble ikke kontaktet av hverken Stortingskomiteen eller Riksrevisjonen i forbindelse med mine mange varslinger siden august 2011. I stedet er jeg nå sagt opp fordi jeg forsøker å gjøre noe tjenestemenn er forpliktet til. Det er en underlig situasjon.
Les også:
Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult