OLJE OG GASS

– Omfattende oppsigelser uten Goliat

MARGINALT: Goliat-utbyggingen er blant de dyreste på norsk sokkel, samtidig som reservoaret er lite. Utbyggingskostnadene er beregnet til rundt 1000 kroner per Sm3 utvinnbare oljeekvivalenter. Det er dobbelt så høyt som for Gjøa og Skarv.
MARGINALT: Goliat-utbyggingen er blant de dyreste på norsk sokkel, samtidig som reservoaret er lite. Utbyggingskostnadene er beregnet til rundt 1000 kroner per Sm3 utvinnbare oljeekvivalenter. Det er dobbelt så høyt som for Gjøa og Skarv. Bilde: Eni Norge AS/Sevan
Anders J. Steensen
19. aug. 2009 - 07:16

Goliat-prosjektet til operatøren Eni Norge AS er ensom om å kunne gi større utbyggingsoppdrag til norsk leverandørindustri på norsk sokkel i år.

Mange milliarder

I høst skal to større kontrakter tildeles, undervannsanlegget og den flytende produksjonsplattformen Goliat FPSO.

De totale kostnadene ved utbyggingen er beregnet til 28 milliarder kroner

– Vi er glade for at Eni har valgt å bruke vår norske standardkontrakt i forbindelse med EPC-oppdragene. Det gir norsk leverandørindustri konkurransemuligheter, sier bransjesjef Rolf Hestnes i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.



Fikk møte Eni

Det vakte oppsikt like før sommerferien at Eni ekskluderte samarbeidet mellom Aker Solutions, Aibel og Samsung fra å bli prekvalifisert til å by på kontrakten med begrunnelse at dette konsortiet vil være for sterkt og dermed begrense konkurranse.

– Det var ikke holdbart at Eni og StatoilHydro som partner ekskluderte de største norske aktørene fra å delta i konkurransen om den viktigste kontrakten som tildeles i år. Vi ba derfor om et møte med ledelsen i Eni for å få utdypet begrunnelsen og om mulig finne en akseptabel løsning, forteller Hestnes.

– Viktig for norsk sysselsetting

Etter møtet er det klart at Aker Solutions og Samsung byr på EPC-kontrakten for Goliat FPSO.

Hestnes er glad for at et norsk selskap er med som hovedkontraktør i anbudsfasen.

– Det er viktig med tanke på norske underleveranser og sysselsetting. Hvis dette prosjektet går til utlandet, frykter jeg for at det blir omfattende permitteringer og oppsigelser ved en rekke av våre medlemsbedrifter, sier han til Teknisk Ukeblad.



22 brønner

Både Vetco Gray, Aker Solutions og FMC Technologies er aktuelle kandidater for å levere de 22 undervannsbrønnene fordelt på seks brønnrammer.

Subseakontrakten forventes tildelt i månedsskifte august – september.

Etter hva Teknisk Ukeblad kjenner til, er forhandlingene med de forskjellige leverandører ferdige, og det er de formelle prosessene i partnerskapet som skal gjennomføres før vinneren annonseres.

Verdien av en slik kontrakt er ca. 2,2 milliarder kroner.

– Vi håper på å få kontrakten. Skal vi opprettholde miljøet her i Norge er vi avhengige av å få flere oppdrag på norsk sokkel, sier europasjef i FMC Technologies Ann Christin Gjerdseth til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.