Forandring fryder, sies det. Det er en sannhet, men en sannhet med modifikasjoner: Alle vil ha forandring, men ingen vil forandres.
IT-bransjen er intet unntak fra denne regelen. Selv om bransjen står bak de største nye teknologiene og trendene, og er pådriveren for mange av de største forandringene verden noensinne har sett, er endringsviljen forbausende liten. IT-bransjen vil ha forandring, men IT-avdelingene vil ikke forandres. Det kan forstås, men nå må de forberede seg på en forandring som kommer enten de vil eller ikke.
Virtualisering
Det startet med virtualisering, en teknologi som blant annet åpner for at virtuelle servere kan flyte dynamisk frem og tilbake på bedriftens serverpark. Servere som må vedlikeholdes kan tas ned i arbeidstiden uten å forstyrre driften, flere små servertjenester kan betjenes av en fysisk maskin, og ressursene kan dynamisk tilpasses behovet slik at kapasiteten blir bedre utnyttet.
Virtualisering er ingen ny teknologi. Den har vært brukt i flere tiår, men det er nå det skjer. Alt som kan virtualiseres vil bli virtualisert, og det gjelder spesielt serverne.
Noen ytelesesproblemer her og der, noen bugs og noen inkompatibiliteter vil vi fortsatt se, men trenden er klar: serverparkene blir virtuelle. Det gir IT-avdelingene kostnadsbesparelser og økt effektivitet på kort sikt, men potensialet er mye større, selv om det for mange er skremmende.
Nettskyen
Disse virtuelle serverne som flyter rundt på bedriftens serverpark kan like gjerne flyte ut av bedriftens lokalnett, og over på gigantiske serverparker ute i nettskyen. Der kan de driftes med storskalafordeler så effektive at ingen lokal IT-avdeling kan konkurrere. Spørsmålet blir derfor ikke om bedriftene bør utnytte nettskyens potensiale, men når, på hva og hvordan?
Det finnes mange argumenter for å si nei til nettskyen i dag, men allerede i nær fremtid blir det få. Noen servere må man ha internt av politiske hensyn, men alle har noen servere som fint kan flyttes ut i nettskyen.
Trussel og mulighet
IT-avdelingene vil ha kontroll på serverne sine, og noen føler seg truet av nettskyen. Den frykten må ikke få sette seg. Hvis IT-avdelingene tar grep nå, forbereder seg med virtualisering og står klar til å ønske nettskyen velkommen inn i bedriften, vil det fortsatt være de som drifter og håndterer serverne også i fremtiden.
Alternativt kan IT-avdelingen kjempe imot. Isåfall vil de kastes på dør når nettskyen tar over.
Les også: – Vi ligger mange år foran Microsoft