Energiprisene i EU har økt med 15 prosent det siste året, og stadig mer av medlemslandenes energiforsyninger kommer fra land utenfor unionen.
For øyeblikket er andelen 50 prosent, og den vokser.
Mye av det kommer fra Russland, som gjennom krangler med transittland som Ukraina og Georiga har kuttet av gasstilførselen flere ganger de siste årene.
Økt energisikkerhet
Torsdag la EU-kommisjonen frem en plan for energisikkerhet, for selv om 60 prosent av gassforsyningene til EU kommer fra land utenfor unionen finnes det ingen nødplan for tilfeller hvor forsyningene blir brutt.
EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, sa i forbindelse med lanseringen at det er nødvendig å redusere EUs avhengighet av energiimport.
Et av tiltakene er å oppdatere stadig eldre infrastruktur til å kunne motta elektrisitet fra Nordsjøen. EU ønsker å bygge et offshore elektrisitetsnett for å få fornybar energi fra vindparker i Nordsjøen ned til kontinentet.
Gassimport fra øst
Et annet tiltak er å etablere et nytt gasselskap, som skal importere gass fra Sentral-Asia til Europa, via Det kaspiske hav og Tyrkia. Det vil kreve en ny rørledning fra gassresursene i Kasakhstan og Turkmenistan. En kostbar operasjon, men viktig for et EU som ønsker å komme seg utenom Russland.
- Vi vil ikke stå rolig å se på mens Europa i søvne går inn i en energikrise. Vi må skjerme Europas innbyggere for risikoen om at eksterne tilbydere ikke står ved sine løfter, sa Barroso.
Målet er samtidig å gjøre bygninger i EU mer energieffektive, øke oljelagrene og produksjonen av solenergi i middelhavslandene.