– Når det er så stor usikkerhet rundt bygget må vi gjøre noe for å avklare situasjonen, sier Ellen Ugland, leder av bygningsrådet i kommunen.
Hun forteller at beslutningen er tatt i samarbeid med plan og bygningssjef Elisabeth Kynbråten og ordføreren.
Sikret støtte
– Jeg har også hatt kontakt med opposisjonen, og fått full støtte, sier Ugland.
Kynbråten forteller at det allerede er avtalt et møte med Sintef Byggforsk tirsdag 16. desember. – Men det er ennå ikke gjort noen avtale, og det er heller ikke tatt noen avgjørelse om omfanget av hva Sintef Byggforsk eventuelt skal gjøre, sier Kynbråten.
Tvil om avgjørelse
– Vi har fått en annen informasjon fra kommunen. De har ikke engasjert Sintef, med vil vurdere å rådføre seg med dem. Om kommunen føler behov for rådgiving i Byggetilsynets videre oppfølging av saken, har vi ikke noe imot dette. Tilsynet har for øvrig konkludert i saken den annen desember og de uttrykker tillit til partene, sier Gudbrand Tandberg i Tandberg Eiendom som eier byggene.
Les også:
Agrokvartalet:
Asker kommune gjør ingenting
Sweco friskmelder Agrokvartalet
Tidligere har Kynbråten henvendt seg til Statens Bygningstekniske Etat, BE, og bedt om råd.
BE svarte at kommunen burde kontakte Sintef Byggforsk for å skape sikkerhet.
Åpenhetslinje
I e-posten til BE skriver Kynbråten at kommunen har en oppgave i å være åpen overfor befolkningen i sine vurderinger.
"Dette er spesielt viktig etter de gjentatte oppslagene i media, nå sist i Tekniske Ukeblad hvor det vises til rapporter fra Det Norske Veritas hvor det framsettes påstander om at Agrokvartalet kan rase uten forvarsel.", skriver hun.
Rådgiver advarte
Les: Veritasrapport: Kvartal kan rase uten forvarsel
Agrokvartalet består av en felles parkeringskjeller med tre separate bygg over. Byggene ble tatt i bruk i 2004.
En av de rådgivende ingeniørene, Edward Holter i T C Holding har registrert til sammen 319 avvik, mange av dem alvorlige.
De mest alvorlige feilene skal være at de prefabrikkerte Con-form elementene som er brukt til veggskivene ikke er montert med nødvendig skjøtearmering, og at det er feil ved mange av byggets knutepunkter.
DNV trakk seg
Det Norske Veritas har vært brukt av byggeleder og byggherre i perioden 2004 til 2007, da Veritas trakk seg ut fordi selskapet mente prosessen rundt bygget og de påståtte avvikene ikke var ivaretatt på forsvarlig måte.
Manglet dokumentasjon
AF Bygg Oslo, som har ført opp bygget har hele tiden hevdet at byggene er fullstendig trygge, men erkjenner at de har manglet dokumentasjon på deler av det som er gjort. AF har benyttet Sweco til å gå gjennom bygget og sjekke de påståtte feil og mangler.
Sweco har så langt konkludert med at bygget er helt trygt.
Fant ikke feil
Sweco har kontrollregnet og funnet at selv helt uten skjøtearmering mellom elementene er bygget stabilt.
Så langt er halvparten av de 2000 knutepunktene kontrollert, uten at Sweco har funnet alvorlige mangler.
– Dette høres ut som en omfattende jobb, sier forskningssjef Einar Aassved Hansen ved Sintef Byggforsk.
Krevende
– Spesielt siden det er mange parter og motsetninger blir det ekstra viktig at vi kan gjøre en grundig jobb som gir klare konklusjoner.
Det var Aassved Hansen BE anbefalte Asker kommune å ta kontakt med. Beslutningen i kommunen er så fersk at de ennå ikke hadde rukket å kontakte Sintef, eller informere de involverte parter, da dette ble skrevet.