BARCELONA/MOBILE WORLD CONGRESS: En dag da Sergey Lossev satt på toget til utenfor San Fransisco og underholdt seg med musikkvideoer ble det stopp. Han hadde nådd grensen for månedens dataforbruk. Ergerlig og fruktbart. For datautvikleren bygde en måte å komprimere video på.
Ofte er videostrømmen alt for stor til at den kan utnyttes effektiv på en mobil, men det løste han ved å komprimere videoen til mottakerens behov.
I fjor kjøpte Opera Software selskapet han jobbet i, SkyFire, og fikk Lossev med på kjøpet. Opera er ingen novise når det gjelder datakompresjon.
De har datakompresjon i alle nettleserne sine, men de manglet video. Nå har de lansert Opera Max her på Mobile World Congress i Barcelona.
Komprimerer alt
Lossev har vært prosjektleder for Opera Max som nå er lansert i form av en app til Android. Programvaren har vært utviklet ved Operas kontorer i Norge, Polen og USA.
Når den er installert rutes det meste av apptrafikken fra mobilen gjennom en av Operas servere. Der blir trafikken komprimert akkurat som Opera har gjort med sin nettlesertrafikk i mange år.
Forskjellen er at det gjelder all aktivitet og det inkluderer video.
Les også: Si ja til reklame, få gratis mobildata
Full oversikt
– I Opera Max får man full oversikt over dataforbruket til hver app og man kan gå inn i den enkelte og se hva den bruker og når på en tidslinje. Her vises det også hvor mye Max har spart av data. Det er ganske avslørende når man får se hvordan enkelte apper ligger og trekker data hele tiden, og det lærer brukerne hva de bør og ikke bør gjøre om de vil redusere forbruket. Vi lar også brukerne styre oppførselen til apper slik som at de kan blokkeres fra å bruke data, eller bare få lov når man bruker wifi, sier Lossev.
All trafikk blir analysert for hvordan den kan komprimeres. Er det mer enn 10 til 15 prosent å spare skjer det. Men er trafikken kryptert blir den ikke komprimert.
– Det er ikke noen god måte å komprimere krypterte data på, sier prosjektlederen.
Les også: Han reiser med 12 sim-kort i lomma
Raskere og tregere
Han forteller hastigheten ikke lider mye selv om trafikken må rutes via Operas skytjeneste som tar seg av kompresjonsjobben.
Folk som bruker 2G vil oppleve at det går raskere. På 3G er hastigheten omtrent den samme, men på 4G vil det gå litt tregere.
– Vi jobber med saken og vi tror vi skal få Max til å gå like fort på 4G som om vi kjørte uten kompresjon, sier Lossev.
Billig
I betaperioden har brukerne fått benytte Max gratis.
– De som vil benytte appen fremover vil få valget mellom å betale en dollar i måneden eller se en annonse per dag. Det kan jo også være at noen teleoperatører vil gi det bort til brukerne sine. Det vil redusere belastningen på nettverkene. Brukerne kan spare inntil halvparten av dataforbruket og avhengig av hvilken dataplan de har kan det bety mye penger, sier informasjonssjef i Opera, Pål Unanue-Zahl.
Mer fra MWC: