Loven av 1970 om arbeidstakeroppfinnelser er ikke spesielt lett å tilegne seg. Den er heller ikke enkel å praktisere. (Se også egen artikkel her.)
Norsk forening for industriens patentingeniører (NIP - tilknyttet Tekna) innså derfor tidlig behovet for å utarbeide et veiledningshefte som nå foreligger i revidert utgave.
Målet med revisjonen var å oppdatere med nyere erfaring. NIP ville forenkle og gjøre veilederen mer konsistent, med aktualitet for arbeidstakere, bedrifter og andre som møter problemstillinger vedrørende arbeidstakeroppfinnelser.
God støtte
- Det ligger mye erfaring innbakt i veilederen. Den bør gi god støtte til brukerne slik at de slipper å finne opp hjulet til stadighet, sier Tor Oppedal fra Dynal Biotech ASA. Sammen med en arbeidsgruppe nedsatt av NIP har han forestått den siste revisjonen.
Veilederen gjennomgår loven samt belønningsordninger og begreper. Det finnes en rekke praktiske vedlegg, blant annet fire belønningsmodeller, skjemaer for overdragelser, og skjema for idébeskrivelse. Bedriftene varierer i størrelse, de har forskjellige behov og strategier og de opererer i forskjellige bransjer. Dessuten er bare et fåtall av paragrafene i loven ufravikelige. Bedriftene finner derfor egne løsninger innenfor rammen av loven. Det er viktig at det er faste retningslinjer internt i bedriftene, og at disse er kjent av de ansatte.
Rimelig belønning
Arbeidstakeren har krav på rimelig godtgjøring for en oppfinnelse, men det må en vurdering til. Verdien av den rett arbeidsgiveren har overtatt må ikke ikke overstige hva arbeidstakeren med rimelighet skal yte i tjenesten. Forskere har derfor ikke ubetinget krav på godtgjøring. Det er likevel vanlig at det tildeles gratiale i patenteringsfasen.
- Ved fastsettelsen av godtgjøringen skal det ifølge loven særlig tas hensyn til verdien av oppfinnelsen, omfanget av den rett arbeidsgiveren har overtatt, arbeidstakerens ansettelsesvilkår og den betydning ansettelsen for øvrig kan ha hatt for oppfinnelsens tilkomst, doserer Oppedal. Dette prinsippet blir i praksis mest benyttet ved godtgjøring for spesielt verdifulle oppfinnelser.
Bare få saker behandles i Meklingsnemnda, og det har vært få tvistesaker. I praksis er det lite offentlig informasjon tilgjengelig om slike konflikter.
Veiledningsheftet koster 500 kroner for ikke-medlemmer av Norsk forening for industriens patentingeniører og kan bestilles på e-post: registrering@tekna.no.