San Francisco: Borgar Ljosland sitter ikke mye stille. Medgründer og administrerende direktør i Falanx AS bruker 75 prosent av tiden i USA. Det er der kundene er, og i denne fasen er personlige relasjoner viktig.
– Det går meget bra. Vi har fått veldig god respons hos de store brikkeselskapene. De ser potensialet, smiler Ljosland i mellom slagene i San Francisco. Nye 3G-telefoner, PDA-er, bærbare videospillere og spillekonsoller krever avansert grafikk og krystallklar video
Raskere og mindre strøm
De fire NTNU-studentene som startet selskapet Falanx, har utviklet teknologi som får video og grafikk til å gå mye raskere og med mindre strømforbruk. Resultatet blir mobiltelefoner med grafikk som blir like god som på stasjonære maskiner. Det har skaffet Falanx innpass hos flere store brikkeprodusentene for mobiltelefoner
80 prosent av brikkeselskapene ligger i USA, selv om mobiltelefoner produseres både i Europa og Asia. Da er det ikke så rart at Borgar Ljosland bruker så mye tid i USA. Falanx har opprettet kontorer på øst- og vestkysten.
Forandre verden
- Vi kan være markedsledende om et år. Om fem år vil vi ha bidratt til å forandre måten markedet ser på 3D-grafikk, sier Ljosland.
Fortsatt kan et lite selskap drive markedet, så lenge det er teknologidrevet. Vi ser at her i USA er det ingeniører som driver frem nye markeder. Vi har bevist at det går an å bygge opp IT-teknologi fra bunnen av i Norge, sier han.
Inkubert
De fire gründerne Borgar Ljosland, Mario Blazenic, Jørn Nystad og Edvard Sørgård var ferdig med diplomoppgaven i januar 2001 og levde på etablererstipend og snille familier de første par årene.
IT Fornebu Inkubator kom inn med den første investeringen i 2003. Første kontrakt ble undertegnet i begynnelsen av 2004.
Da kom også Selvaag Invest og Alliance Venture med på eiersiden med 20 millioner kroner. I dag har selskapet 20 ansatte, 16 av dem i Norge.