ARBEIDSLIV

Opposisjonen og regjeringen forhandler om krisepakke

Opposisjonen på Stortinget forhandler med regjeringen om krisepakken for næringslivet, som de mener ikke er god nok.

Statsminister Erna Solberg (H) møtte søndag opposisjonen til forhandlinger om krisepakken for næringslivet.
Statsminister Erna Solberg (H) møtte søndag opposisjonen til forhandlinger om krisepakken for næringslivet. Foto: NTB Scanpix
NTB
15. mars 2020 - 16:01

Søndag klokken 14 møtte opposisjonen statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) for å komme med sine innspill til koronakrisepakken som regjeringen la fram fredag. Tiltakene er foreløpig anslått å koste staten 6,5 milliarder kroner.

Opposisjonen mener blant annet at regjeringen ikke gjør nok for å verne om selvstendig næringsdrivende og andre som ikke omfattes av permitteringsreglene.

Siden regjeringen er i mindretall, må den søke enighet med i alle fall deler av opposisjonen for å få banket gjennom krisepakken i Stortinget.

– Raske tiltak

Både Ap, SV og MDG krever bedre tiltak for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

– For Arbeiderpartiet er det viktig at krisetiltakene som iverksettes, har en klar sosial profil. Det har de ikke i regjeringens forslag, sier Aps finanspolitiske talsperson Hadia Tajik til NTB.

Ap krever også full lønn ved permittering og en rausere omsorgspengeordning, samt utsettelse av moms og arbeidsgiveravgift.

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram møtte forsvarsindustrien på Statsministerens kontor onsdag.
Les også

Styrker samarbeidet med forsvarsindustrien

Blant SVs krav er blant annet at selvstendige næringsdrivende som taxisjåfører, frisører og kulturarbeidere, sikres omsorgspenger og sykelønn. I tillegg vil partiet at kvoten for sykt barn-dager forlenges, og at staten betaler for dette.

Også MDG vil ha sterkere tiltak for å hjelpe småbedrifter, frilansere, selvstendig næringsdrivende og lavtlønte som allerede har lite.

– Dette er alt fra musikere og transportarbeidere til tannleger, som alle nå blir hardt rammet. Alle de små aktørene er enormt viktig for en sunn økonomi når denne krisen en dag er over. Mange er redde for å måtte gå fra hus og hjem om krisen vedvarer og inntektene helt uteblir, sier stortingsrepresentant og nasjonal talsperson i MDG Une Bastholm.

Både SV og MDG krever i tillegg særskilte krisepakker for utsatte næringer, som reiselive

– Ikke politisk mynt

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen bedyrer at det nå ikke er noen som er opptatt av å slå politisk mynt på situasjonen.

– Vi er opptatt av å finne løsninger som skaper trygghet for tusenvis av bedrifter og ansatte i bedrifter rundt om i landet som er urolige og bekymret, som er redde. Da er det ikke tiden for spill, understreker hun overfor TV 2.

Jensen får støtte fra Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Det skal være holdningen overfor regjeringen. Vi må arbeide raskt, og det viktigste er helsesiden av dette. Å unngå at flere blir smittet, slik at vi får uverdige tilstander i sykehusene, sier Støre.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sier partiene nå jobber sammen for å finne gode løsninger for alle innbyggerne, for mange hundre tusen arbeidstakere og for arbeidsgiverne.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen beskyldte fredag regjeringen for å velte regningen for koronakrisen over på arbeidsfolk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ser til Danmark

Både LO og flere opposisjonspartier mener Norge bør se til Danmark. Der ble det søndag vedtatt en ny krisepakke der staten betaler 75 prosent og arbeidsgivere 25 prosent av lønna til ansatte i bedrifter som kan komme til å måtte sparke 30 prosent av medarbeiderne eller flere enn 50 ansatte. Bedriftene forplikter seg på sin side til ikke å gi folk sparken, mens de ansatte må avgi fem ferie- eller avspaseringsdager.

Danmark har også innført en egen krisepakke for kulturnæringen, blant annet kompensasjon for arrangementer som blir avlyst.

Den planlagte elektrifiseringen av Equinors anlegg på Melkøya skapte stor debatt og var lite populært. Nå åpner regjeringen for å elektrifisere flere felt i Nordsjøen og Norskehavet.
Les også

Regjeringen åpner for kraft fra land til flere oljefelt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.