Divisjonsdirektør Lars Espen Aukrust i Norges forskningsråd skriver i TU 4408 om BA-næringens svake satsing på forskning og innovasjon. Jeg støtter fullt ut Aukrusts innspill til en debatt her. Vi har mange dyktige utøvere i alle ledd i byggebransjen, men det er noen grunnleggende feil som vi må konsentrere oss om å fjerne i årene fremover. Og jeg vil begynne med ett område som ikke trenger forskning – snarere utdanning.
Bestillere av boliger og alle typer yrkesbygg har altfor dårlige kunnskaper om økonomi i byggeprosjekter. Især i forhold til brukerne av produktene – hus og bygninger. Så vel offentlige som private utbyggere tror at investeringskostnader er synonymt med økonomi. Det er det definitivt ikke.
Investeringer er en viktig, men liten del av totaløkonomien. Så vel i privat som i offentlig forvaltning av bygg er lønnsrelaterte kostnader totalt dominerende (ca. 85-90 prosent). Det er helt feil å fokusere på «billig–billig»–prosjekter fordi man blant mye annet ikke får med seg helse, trivsel, innemiljø og produktivitet.
Vi må i stedet fokusere på brukerne av BA-næringens produkter – både boliger og alle typer yrkesbygg. Først når dette er på plass, kan vi starte en diskusjon om «investeringsdelen». Virkningen vil snu opp ned på dagens byggepraksis – ledet av «lavprismodellen».
Under Indoor Air 2008 i København i august, var det samlet ca. 1200 deltagere fra hele verden. Interessant – men skremmende. Konferansen var i stor grad preget av forelesere fra Midtøsten og asiatiske land. Presentasjonene ga meg følelsen av «Tilbake til start».
Mange forskere er i gang med forskning på emner vi holdt på med fra midten av 70-tallet og senere. Nå skal Østen opp på Vestens nivå. Meget bra, men kan man ikke støtte seg til eksisterende forskning på de samme områder?
Det vi framfor alt trenger nå, med støtte fra Forskningsrådet, er forskning omkring økonomi – totaløkonomi – samfunnsøkonomi. Vi må i større grad prioritere helsemessige og andre konsekvenser av våre investeringer i byggenæringen.
De fleste utbyggingsselskaper gjør som Statsbygg og andre offentlige utbyggere: billige tilbud = lave investeringer, dominerer beslutningene. Trallfa Industrier AS avviker fra dette gamle mønsteret.
De har forlatt lavprismodellen og tilstreber en kvalitet som ivaretar leietagernes interesser. Kravet til kvalitetssikringsledelsen er at byggene (store kontorbygg) skal være mest mulig moderne etter utløpet av 1. leieperiode på ti år. De aller beste kunnskaper i alle fag benyttes, og utbygger tar samtlige kostnader. Fordi det lønner seg over tid.
Nå er tiden kommet for at også andre utbyggere bør tenke langsiktig og basere seg på brukernes oppfatning av moderne arbeidsforhold og et samlet innemiljø.
Spesialrådgiver i innemiljø siviling. Gaute Flatheim