I tillegg til nyinnflyttere som bidrar med penger til kommunekassa, har Hammerfest enorme summer i eiendomsskatt fra Melkøya som er base for Snøhvit.
– Derfor er Hammerfest blant topp 10 på eiendomsskattekroner til kommunene i Norge. Bare de siste tre årene har vi et akkumulert overskudd på til sammen 60 millioner kroner, hvorav 30 millioner av disse er fra i år, sier Jarle Edvardsen, leder av miljø og utvikling i Hammerfest kommune.
400 stillinger
På Melkøya er det i dag mellom 180 og 200 stillinger som er besatt, og like mange skal jobbe med vedlikehold i fase 1 til Snøhvit-prosjektet. Med tanke på gassforekomster som rekker 25-30 år fremover, råder optimismen som aldri før i Finnmarks-byen.
– Det bygges som aldri før, og innen infrastruktur i vann og avløp er det kjempesatsing. Alle gamle rør skal skiftes ut, og neste år starter byggingen av en miljøgate med varmekabler, nytt dekke og nye fortau. På grunn av Snøhvit har kommunen fått økonomiske midler til å rehabilitere tre skoler, sier Edvardsen, som også garanterer full barnehagedekning i Hammerfest.
For få byggfolk
Det etableres mange nye boliger i byen for tiden, og etterspørselen etter husvære er formidabel. Dette har ført til rekordhøye priser så langt nord. En kvadratmeterpris på 30 000-40 000 kroner, er ifølge Edvardsen en realitet. Dermed har Hammerfest boligpriser som kan sammenlignes med Oslo.
– Men det er vanskelig å få byggfolk og entreprenører til å fullføre byggingen, noe som fører til forsinkelser i flere prosjekter, sier Edvardsen.
– Det var skralt i byen før det ble virksomhet på Melkøya. Og Snøhvit er bare begynnelsen på festen. Allerede i 2011 kan det bli produksjonsstart på Goliat-feltet. Nord-Norges største industrieventyr er gull verdt for Hammerfest, sier Jarle Edvardsen.