Horntvedt er en av ilsjeldene som har ønsket at Norges hovedstad skal påvirke tysk næringsliv og presse i alle fall én dag under årets verdensutstilling. Slik har det blitt: Sammen med industriell virksomhet fra Oslo-regionen skal hovedstaden presenteres som en internasjonal arena for næringsliv og industri
på Expo 2000 i Hannover.
Strategi for stabilitet
Spesialprofileringen skyldes ikke at byen er glemt; hovedstaden mottar 70 prosent av alle direkte utenlandske investeringer i Norge. Ett av fortrinnene regionen markedsfører, er stabilitet. Det gjelder både innen det politiske klima og økonomi. Enkelte land ser på Norge som en utkantnasjon – og blir overrasket når de kommer hit og ser hovedstadens levende bymiljø og kjøpesterke innbyggere. De oppdager at Oslo er oversiktlig og kompakt med kort vei til forskningsmiljø, nærhet til Nordsjøen og viktige miljø innen industri og forskning. Språk er ikke noen stor hindring, selv om tysk ikke er førstevalget for nordmenn flest. Dessuten legger stadig flere mennesker vekt på kulturtilbud, og der har Oslo et rikt utvalg. – Denne dagen er et ledd i en større strategi for å vise frem byen, sier Horntvedt.
På profileringsdagen skal 40–50 utplukkede deltakere være på plass i Norges paviljong i Tyskland – med Oslos byrådsleder Fritz Huitfeldt og Hannovers borgermester i spissen. De vil kommunisere med norske industriledere i Oslo Rådhus. Knut Almankaas i Business Promotion & Development står for det tekniske opplegget med videokonferansen.
Samarbeid
Oslo-regionen, som allerede samarbeider med Schleswig-Holstein, er i gang med Gøteborgavtalen – som er utvekslingsprosjekter innen på skole, samferdsel, forskning og kultur – St.- Petersburg og Villnius. Foreløpig er ikke Oslo sterkt inne i Øresund-regionen.
Oslo er også aktiv deltaker i Euro cities, en organisasjon hvor cirka 100 byer samarbeider innen sentrale sektorer. Videre deltar byen i østlandssamarbeidet i Assembly of European Regions (AER).
Grete Horntvedt er ikke fremmed for å kjøpe plasser for eldre utenlands. Noen av Oslos bydeler er i gang med dette. Hensikten er å bedre livskvaliteten for de eldre og avhjelpe en stram arbeidssituasjon i Norge. Horntvedt har derimot ikke planer om å bygge egne sentre i Oslo ennå.
Stabile rammebetingelser
Byråden er imidlertid opptatt av å legge til rette for stabile, forutsigbare rammebetingelser for byens næringsliv. Ønsket er å holde avgifter nede, også de kommunale. Hun brenner mest for at utdanning og forskning kan føre til at nye bedrifter etableres. Derfor støtter hun rektor ved universitetet i Oslo, Kåre Norum. Han vil videreutvikle samarbeidet med byens næringsliv og bidra til at gründere kan benytte universitetets kompetanse i bedrifts- og næringsutvikling.
Det har vist seg at bedrifter som får tilskudd, greier seg bedre i Oslo enn andre steder. Resultatet er ofte at de kan knoppskyte utover i landet.
Til debatten om å sette flere oljemilliarder i omløp, sier Horntvedt at pengene i så fall må settes i forskning og utvikling som kan forbedre næringslivet. – Dette området er uhyre viktig. I tillegg til å skape nye bedrifter vil også de bestående bedriftene nyte godt av ny kunnskap.
Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) er vår fremtidsrettede industri. Derfor er det viktig å fortelle verden på Expo om Norges velkvalifiserte arbeidskraft – og at norske akademiske lønninger er lave i europeisk målestokk.