KRAFT

Østlandet får høyere strømpris

STRØMFØRERNE: Agnar Aas i NVE (t.v.) og Auke Lont i Statnett (t.h.) måtte i dag orientere energiminister Terje Riis-Johansen om de nye prisområdene og hva som skjer med strømprisene framover.
STRØMFØRERNE: Agnar Aas i NVE (t.v.) og Auke Lont i Statnett (t.h.) måtte i dag orientere energiminister Terje Riis-Johansen om de nye prisområdene og hva som skjer med strømprisene framover. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
11. jan. 2010 - 13:10
Vis mer

– Situasjonen er under kontroll, sier Statnetts konsernsjef Auke Lont til Teknisk Ukeblad mandag.

Han og NVE-sjef Agnar Aas har nettopp orientert statsråd Terje Riis-Johansen om at Norge fra og med i dag inndeles i fire markedsområder for strøm.

Det har alt gitt høyere strømpriser på Østlandet og Nordvestlandet, men det er uvisst om prisene blir like høye som Midt-Norge, Nord-Norge og Sverige.

Fire markedsområder på strøm fra 11. januar 2010
Det har alt gitt høyere strømpriser på Østlandet og Nordvestlandet, men det er uvisst om prisene blir like høye som Midt-Norge, Nord-Norge og Sverige. NYE OMRÅDER: Fra og med i dag er det fire markedsområder på strøm i Norge. Det kan gi Østlandet og Nordvestlandet høyere priser, men det er uvisst om de blir like høye som i Sverige og Midt-Norge. Statnett

Høyere priser

– Det har allerede gitt utslag i dag, men det går etter planen. Det betyr noe høyere strømpris, men ikke vesentlig, sier Lont.

Bakgrunnen for at Statnett gjør den nye inndelingen er flaskehalser i elnettet, blant annet mellom Sørvestlandet og Østlandet.

– Vi har en situasjon i Norge, Norden og Nord-Europa hvor det er kaldt, det er høy produksjon og høyt forbruk. Jeg ønsket en orientering fra NVE og Statnett om situasjonen, sier Terje Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad og andre pressefolk etter møtet med NVE og Statnett i dag.

Store variasjoner

Statsråden er opptatt av at folk får den strømmen de skal ha, ikke de store prisvariasjonene som har vært de siste dagene.

Fylkesordføreren i Sør-Trøndelag sa fredag at prisene i området har vært uholdbare: Les saken her

– Mitt utgangspunkt er beredskap, at folk i Norge får nok strøm og har trygghet for at systemet vårt fungerer. Det har vi brukt godt med tid på i dag. Vi har en god beredskap i Norge også nå. Vi har en høy produksjon, men fortsatt et produksjonspotensiale. Summen av det som skjer i Norge og våre naboland gjør at situasjonen også framover er under kontroll, og folk får strøm, sier Riis-Johansen.

Mandag er spotprisen i snitt 40,6 øre per kilowattime i Kristiansand og Bergen, 42,5 øre per kilowattime i Oslo og i Trondheim 70,9 øre per kilowattime. På sitt høyeste var prisen her på 1,80 kroner per kilowattime, ifølge NTB.

– Sør-Norge er spesielt

– Er det tilfredsstillende at Norge har så varierende strømpriser?

– Det er viktig å få fram at prisvariasjonene i Norge primært skyldes at deler av Norge i praksis ikke er en del av det store nordiske elmarkedet. Det er i utgangspunktet ikke i Nord-Norge situasjonen er spesiell, det er Sør-Norge som er annerledes enn alt annet rundt oss. Prisen i midt-Norge er relativt lik det vi ser i Sverige og Danmark, sier Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.

– Sør-Norge blir i praksis liggende som en øy i det nordiske, legger han til.

Vil ikke justere priser

Energiministeren vil ikke gå inn og gjøre noe med de store prisforskjellene som har vært blant annet i Midt-Norge tidligere, og som nå også kan ramme Østlandet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Vi har snakket om pris i forhold til hvordan markedet fungerer. Det som er helt klart at for å sikre beredskapen må markedet fungere også på pris. Det å gå inn politisk og styre markedsprisen ville vært farlig for folks tilgang til strøm. Så det vil vi ikke gjøre, sier Riis-Johansen.

KAPASITET: Dette er de ulike "strømkorridorene" i Sør-Norge. Flesakerkorridoren med Rød-Hasle har mindre kapasitet inntil Oslofjordkablene byttes ut om noen år. Statnett vil ha mer produksjon i Hallingdalkorridoren, og skiller derfor Østlandet og Nordvestlandet ut i et eget prisområde.
Han mener strømregninga ikke blir unødig høy selv om spotprisen til tider har vært oppe i nær 10 kroner per kilowattime.

– Foreløbig har det vært i korte perioder som har gitt begrensa utslag på strømregninga for folk flest. Vi må huske hvor viktig beredskapen er, sier Riis-Johansen.

Sliter med flaskehals

Østlandet havner sammen med Nordvestlandet i det nye prisområdet. Sørvestlandet og Sørlandet vil trolig få lavere priser, mens Østlandet med Oslo og Nordvestlandet trolig vil knytte seg sterkere til Sverige, som sliter med svært høye strømpriser i kulda og har startet opp et oljekondenskraftverk for å skaffe reservekraft.

To kjernekraftreaktorer i Sverige er nede, og to går med redusert drift. Det gir langt lavere strømproduksjon enn vanlig.

– Venter på kjernekraften

– Vi venter nå på innfasing av kjernekraftverkene i Sverige som i praksis går for halv maskin. Det er store kapasiteter, vi snakker om 4000-5000 megawatt som er ute i Sverige. Det vil påvirke nivået på prisene, sier Riis-Johansen.

– Men det kommer vel ikke på plass i denne kuldeperioden?

– Jeg tror jeg skal være forsiktig med å konkludere på det. Det har vært noe usikkert. Vi får vente og se, sier Riis-Johansen.

Varer i flere år

Statnett meldte inn avgjørelsen om det nye markedsområdet i desember. Problemet er blant annet en flaskehals i nettet mellom Sørvest-Norge og Østlandet, Oslofjordforbindelsen Rød-Hasle på 420 kV som nå går på rundt 65 prosent kapasitet. For å få økt strømproduksjonen i NO1-området (Østlandet og Nordvestlandet) trenger produsentene der andre prissignaler.

De nye markedsområdene kommer til å fortsette til Statnett har fått større kapasitet over Oslofjorden, noe som kan ta opptil fire-fem år.

Begrenser flyten

«Begrensningen på Rød-Hasle har vist seg å være en stor flaskehals,» skrev Statnett i en pressemelding før jul. «Flyt i Flesakersnittet må begrenses til størrelsesorden ca 2000 MW for å unngå overlast på Rød-Hasle. Tidligere var denne snittgrensen 3100 MW. Begrensningen på Rød-Hasle vil vedvare til forbindelsen over Oslofjorden er forsterket med nye kabler. Statnett oppfatter derfor dette som en stor og langvarig flaskehals.»

– Det er veldig kaldt, og mye kjernekraft er ute i Sverige. Det er lønnsomt å spare og det er lønnsomt å produsere. Det er nettopp de mekanismene som skal tre i funksjon, og vi ser at det har fungert nå, sier direktør Agnar Aas i Norges Vassdrags- og Energidirektorat.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.