Norsk oljevernforening (NOFO) er trolig en av landets største popkornkunder.
75 kubikkmeter popkorn skulle simulere oljesøl under en av årets største oljevernøvelser i Norge.
Målet for øvelsen er å verifisere at beredskapsløsningen som Eni Norge planlegger for Slik bygges Goliat , er operativ før produksjonsstart. Øvelsen startet mandag og blir avsluttet i dag, fredag.
Les også: Her gjør Statoil noe ingen andre har gjort før
Undervannsutslipp
Øvelsesscenarioet var et undervannsutslipp fra Goliat-feltet, ut fra en vektet maksrate. Det vil si normalt det maksimalt uheldige som kan skje på Goliat, som er det første oljefeltet i Barentshavet.
– Scenarioet omfatter utslipp av enorme mengder olje, tilsvarende cirka halvparten av Macondo-utslippet i Mexicogulfen, forteller operasjonsrådgiver Tor Eivind Moss i Norsk oljevernforening (NOFO).
Moss forteller at opererte med kortest mulig drivtid fra utslippstedet til land på omtrent 2-2,5 døgn, for å få til en reell øvelse.
Øvelsen ”Barents Solutions 2012”, er et samarbeid mellom operatørselskapet Eni Norge AS, lisenspartner Statoil og Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO). De interkommunale utvalgene mot akutt forurensing i Finnmark deltok også.
Les også:
– Mini-kjernekraftverk vil erstatte olje
Professor kjøpte motorsag for å sage på 2000 meters dyp
Gammelt popkorntriks
Popkorn er et gammelt triks som blir brukt i oljebransjen for å simulere oljesøl på en ufarlig måte.
– Popkornet legger seg på overflaten og driver med strømmen i vannet, på samme måte som olje, forteller operasjonsrådgiveren.
For de som lurer på hvem som kan skaffe slike mengder, er svaret John Dahle Skipshandel i Stavanger. For ordens skyld: Popkornet var ferdig poppet.
– Jeg har handlet en del hundre kubikkmeter popkorn opp gjennom tidene, forteller Moss.
Les også:
Utvikler ubåt for arktisk oljeutvinning
CSI-metoder får konsekvenser for fremtidens oljeutvinning
Testet droner
Både gamle, velprøvde konsepter og nyere, mindre utprøvde løsninger ble testet under øvelsen.
Tre forskjellige ubemannede droner ble testet for å overvåke utslippet. Også en luftballong, såkalt aerostat, med overvåkningssytemet Ocean Eye, ble testet.
18 av 30 ombygde fiskebåter deltok også i den delen av øvelsen som handlet om kystnært oljevern. Målet er å utnytte kystfiskernes lokalkunnskaper og evne til å mobilisere raskt.
Fiskefartøyene er bygget om, og mannskapet har fått opplæring i henhold til et nytt regelverk fra sjøfartsdirektoratet fra i år.
Les også:
Denne dingsen finner olje ved å lage lyn
Utrykningsstyrke
– Vi har øvd på å komme hurtig ut. Blant annet har vi trenet en utrykningsstyrke på 40 mann som skal rykke ut for å hindre avdrift av olje, forteller Moss.
Mellom 400 og 500 personer har vært direkte involvert i øvelsen. Øvelsen omfattet tre tenkte skadesteder og det ble satt fem staber.
Øvelsen skjedde i området Myrfjord/Eiterfjorden ved Havøysund, Gjesvær på Magerøya og i Kongsfjorden ved Berlevåg.
Les også: