KRAFT

Overdrevet LED-optimisme

Finn Halvorsen
21. mai 2008 - 11:42
Vis mer

LED – Light Emitting Diodes – er elektroniske halvlederkomponenter som har vært på markedet siden 1962. Som lyskilder ble de først tatt i bruk i varsellamper og ulike typer displayer, som for eksempel i mobiltelefoner.

Etter hvert er vanlige bruksområder skiltlys, hodelykter, trafikklys og i den senere tid også billys.



Mange lovord

Nå venter mange på at lysdiodene skal ta over også som generell kontor- og hjemmebelysning. Grunnen er at vi stadig hører mange lovord om LED-lampenes fortreffelighet på en rekke områder. Det gjelder i første rekke levetid og energieffektivitet. Prisene er riktignok fremdeles forholdsvis stive. En tommelfingerregel sier at lysdioder er 20 – 40 ganger dyrere per lumen enn tradisjonelle lyskilder. Men de to–tre siste årene har prisene falt med ca. 20 prosent årlig.

I en nylig utgitt rapport fra den danske Elsparefonden tegnes en bokstavelig talt lys framtid for LED. «Lysdioder er framtidens lyskilde. Den ventes om få år helt å utkonkurrere sparepærer, halogenpærer og glødepærer både hva effektivitet og kvalitet angår,» heter det i rapporten. Rapporten tar likevel høyde for at det stadig kan være enkelte områder hvor tradisjonelle lyskilder kan være beste valg.



Mer avventende

Produktsjef Martin Holmberg hos Luxo AS er langt mer avventende i sin holdning til bruk av LED i generelle lyskilder.

– De opplysningene som gis i dataarkene for ulike typer LED-lamper refererer som regel til en ideell verden. Det hjelper ikke å oppgi energieffektivitet ved 25 grader om temperaturen i praktisk anvendelse ligger på 75 grader, slik den ofte gjør, sier Holmberg.

– Det samme gjelder levetid, sier han. – Vi ser ofte 50 000 timer nevnt som levetid for LED-lys. Men igjen, dette refererer til kontrollerte laboratorieforhold. Dessuten hjelper det ikke om selve lysdioden har lang levetid om driverelektronikken tar kvelden etter 5000 timer.



Slett design

Holmberg er oppgitt over det han betegner som slett design av armatur og driverelektronikk for LED-lamper.

– Vi har sett eksempler på utstyr som markedsføres med 12 watt forbruk som i virkeligheten trekker 31 watt, og som til alt overmål bare har en levetid på rundt 2000 timer. Dette kan faktisk føre til at LED-lamper får et ufortjent dårlig rykte, sier han.



Bra i bordlamper

Det er ikke slik at Holmberg er negativ til LED-lys. – På ingen måte. Lysdioder er meget bra til nisjeanvendelser. Og heldigvis for oss egner LED seg fantastisk i for eksempel bordlamper. Vi er allerede ute med annen generasjon LED-baserte bordlamper, sier han. – Men det er viktig at man gjør en grundig jobb helt fra bunnen av. Det er langt flere fallgruver å gå i enn ved konvensjonelle glødelamper. Armaturer og driverelektronikk må være spesialtilpasset.

Holmberg innrømmer at prisene fremdeles ligger høyt for lamper basert på lysdioder.

– Våre bordlamper, som henvender seg til profesjonelle kontorkunder, ligger i prisleiet 2500 til 2700 kroner. Det gir i dag en mindre margin enn våre konvensjonelle bordlamper. Men prisen på innkjøpte komponenter vil gå ned etter hvert som volumet øker, mener han.

Og foreløpig er etterspørselen større enn leveringskapasiteten.

– Vår fabrikk på Kirkenær produserer alt hva remmer og tøy kan holde. Dessuten er komponenttilgangen også knapp. Det er lange ledetider på alle elektronikkomponenter på verdensmarkedet i dag, dioder inkludert, sier Holmberg.



25 prosent om ti år

Martin Holmberg får støtte i sitt syn på LED-lamper fra administrerende direktør Embret Arne Mellesmo hos Osram AS.

– Vi venter ikke at det vil komme noe massivt teknologiskifte på de neste ti årene. LED vil komme som et tillegg, men vil ikke kunne erstatte alle eksisterende lyskilder. Dette har å gjøre med lysets egenskaper og produsentenes evne til å standardisere – teknologien utvikles fortsatt, sier Mellesmo.

– Det er en del LED-aktører som vil si noe annet, men disse jobber etter vår erfaring ikke primært med lys. Det betyr at de opererer i det segmentet vi tror vil komme i tillegg til dagens lyskilder. Dette tillegget tror vi kan dreie seg om nærmere 25 prosent av det totale markedet. Det betyr altså at LED vil stå for 25 prosent av det totale lysmarkedet om ti år, sier han.

Satser på gatelys

Hos Philips Lighting er de mer overbevist om at LED er fremtidens lyskilde, både ute og inne. Dette reflekteres i de mange oppkjøp de har gjort de senere årene. Senest i fjor sommer kjøpte de den amerikanske LED-produsenten Color Kinetics for nærmere fem milliarder kroner.

Philips er store på veibelysning. De regner med at innen tre år vil LED-lys være energieffektivt nok for slik bruk, og at utviklingen fra det tidspunkt virkelig vil skyte fart.

I USA har allerede Los Angeles bestemt at byen innen 2012 kun skal ha gatebelysning av denne typen. Flere andre amerikanske byer følger i samme retning, nå senest New York. I Australia er det vedtatt at hele landet kun skal ha LED gatebelysning – også der innen 2012.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.