ENERGI

Overfører energi trådløst gjennom rommet

Med infrarøde lasere har forskere i Sør-Korea klart å lade enheter på mer enn 30 meters avstand. Teknologien er interessant for alt fra telefoner til tilkoblede sensorer.

Ville det ikke være fint om PC og mobil automatisk ble ladet når du gikk inn i et rom? Nå er forskere på vei dit.
Ville det ikke være fint om PC og mobil automatisk ble ladet når du gikk inn i et rom? Nå er forskere på vei dit. Illustrasjon: Sejong University
John Edgren, Ny Teknik
10. sep. 2022 - 17:54

Induksjonslading er kraftoverføring via et magnetfelt som skapes mellom to metallpoler, for eksempel i en «trådløs» mobillader mot en telefon. Teknologien har imidlertid sin begrensning ved at man likevel er bundet til ladeplaten.

Men nå tror forskere ved Sejong-universitetet i Sør-Korea at de har klart noe som kan lede mot et system for trådløs lading der mobiltelefonen automatisk lades med en gang du for eksempel går inn i en butikk – og den trådløse ladingen kan sendes gjennom et stort rom.

Har en optisk forsterker

I dette eksperimentet blir LED-lampen tent trådløst på 30 meters avstand. <i>Foto:  Jinyong Ha/Sejong University</i>
I dette eksperimentet blir LED-lampen tent trådløst på 30 meters avstand. Foto:  Jinyong Ha/Sejong University

Selve gjennombruddet handler om at forskerne har lykkes med å overføre energi trådløst ved hjelp av infrarøde lasere på over 30 meters avstand. Det skriver Optica. I tillegg til laseren er det en mottaker i systemet, med en optisk forsterker av typen EDFA (erbium-dopet fiberforsterker).

Mottakerens bolleform gjør at lysstråler kan mottas fra alle retninger. Den har en retroreflektor med en sfærisk linse som fokuserer lyset. I enheten skapes en infrarød lysstråle med en sentral bølgelengde på 1550 nanometer, og den treffer en solcelle som omdanner lyset til elektrisitet.

I forskernes tester klarte de å sende en lysstråle på 400 milliwatt rundt 30 meter til den 10 x 10 mm store mottakeren. Der forvandles den til 85 milliwatt strøm, som muligens kan drive én eller et par små sensorer.

Neste trinn er mobillading

Forskningen er fortsatt i startfasen, men forskerne sier de er klare til å skalere opp teknologien til et nivå der man for eksempel kan lade en mobiltelefon. Et annet område kan være å tilby trådløs lading til tilkoblede enheter.

Forskningen er publisert i Optic Express.

Denne artikkelen ble først publisert på Ny Teknik

Caroline Navjord mener dronen skal gi bunnkartlegging 2.0.
Les også

Eks-byråkrat utviklet «billig» undervannsdrone

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.