KRAFT

Overfører strøm til utlandet med tap

Det overføres kraft med tap mellom Norge og utlandet fordi prisalgoritmen ikke tar hensyn til at 4 prosent av strømmen blir borte på veien.
Det overføres kraft med tap mellom Norge og utlandet fordi prisalgoritmen ikke tar hensyn til at 4 prosent av strømmen blir borte på veien. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
9. sep. 2013 - 10:58

Kraftkablene til utlandet brukes både til import og eksport av strøm.

Når kraftprisen i Norge er høyere enn i Danmark og Nederland, importerer vi strøm. Når prisene er høyere på kontinentet, eksporterer vi. Kablene kan omstilles fra eksport til import flere ganger om dagen.

Problemet er bare at det ifølge Statnett er et energitap i kablene på om lag 4 prosent. Det betyr at når man sender 100 MWh gjennom kablene, vil bare 96 MWh komme fram.

Dermed er det ifølge konserndirektør Bente Hagem i Statnett ikke rasjonelt å utveksle kraft når prisforskjellen er mindre enn 4 prosent.

Men dette gjøres i dag i stor stil, fordi energitapet ikke tas med i algoritmen som beregner prisen som igjen avgjør flyten på kablene til Danmark (i dag 1000 MW) og Nederland (700 MW).

Les også: Pålegges å rive vindmøller til 140 millioner

Store tap

På Skagerrakforbindelsene mellom Norge og Danmark var det i 2012 ulønnsom utveksling i over 50 prosent av timene, ifølge Hagem.

Årlig går ca. 100 GWh tapt gjennom at man overfører strøm når det ikke er lønnsomt. Med nye forbindelser kan dette tallet bli tre ganger så høyt, opplyser hun til Teknisk Ukeblad.

Tapet på eksisterende forbindelser og i sentralnettet knyttet til utvekslingen er i størrelsesorden 30 millioner kroner årlig, ifølge Hagem.

– Med en tredobling av utvekslingskapasiteten vil dette beløpet bli betydelig høyere, understreker konserndirektøren.

Det er brukerne av sentralnettet, altså industrien, kraftprodusentene og deg og meg, som må ta regningen for den ulønnsomme kraftoverføringen.

Les også: Miljøbevegelsen advarer mot å svartvaske strømmen

Statnett tar grep

Men Statnett har for lengst tatt tak i saken.

Sammen med den nederlandske sentralnettoperatøren Tennet, som eier halvparten av NorNed-kabelen, danske Energinet.dk, som eier halvparten av Skagerrak-kablene, og med National Grid, er de blitt enige om å ta hensyn til kablene i prisalgoritmen som bestemmer retningen på kraftflyten.

I desember i fjor søkte Statnett og Tennet om å få ta hensyn til tapene på NorNed-kabelen.

Nå har også Norges vassdrags- og energidirektorat tatt stilling til saken. I et brev som Teknisk Ukeblad har sett, ber direktoratet Statnett om å legge til rette for at tapene tas hensyn til.

– Statnett har som oppgave å forvalte samfunnsmessige verdier slik at vi unngår unødvendig energitap og økonomiske tap. Vi ser dette som et godt energieffektiviseringstiltak, sier Hagem.

Hun understreker at nettselskapene også er avhengig av godkjenning fra nederlandske, britiske og danske myndigheter.

Les også: Borten Moe vil ha slutt på «elbil-hypen»

Uenige svensker

Men ikke alle er enige. Den svenske og finske systemoperatøren, Svenska Kraftnät og Fingrid, mener det vil skade utviklingen av et integrert europeisk elmarked om man tar hensyn til kabeltapene i algoritmen som setter prisen. De mener det vil skape kunstige prisforskjeller mellom prisområder.

Hagem legger ikke skjul på at det vil oppstå små prisforskjeller mellom landene i disse timene slik at kraften ikke sendes med tap.

– Aktørene ønsker å handle uten å måtte ta hensyn til tap i nettet. Det er enklest for dem, men ikke samfunnsøkonomisk fornuftig. Dette fungerer i dag på Baltic Cable og BritNed uten at dette skaper vesentlige problemer. Det er derfor vanskelig å se at dette er argumenter mot å ta hensyn til den samfunnsøkonomisk mest fornuftige løsningen, sier Hagem.

Les også: Hydro vil bremse Statnetts kabelplaner

– Krevende

– Når tror du den nye prisberegningen kan bli iverksatt?

– Utviklingen av komplekse markeder er krevende, med mange parter og regulerende myndigheter. Statnett har arbeidet med dette lenge og regner med at en tettere markedskobling i EU vil bidra til at vi får gjennomslag for dette, sier Hagem.

Statnett og Tennet planlegger at tapene vil bli tatt hensyn til på NorNed fra november. For Skagerrak-kablene er planen å innføres den nye beregningen når Skagerrak 4-kabelen blir satt i drift i desember neste år.

Les også: Tyskland vil ta hensyn til norske kabel-interesser

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.