KRAFT

Overvåker kraftproduksjonen

MER ÅPENT MARKED: - Det er fortsatt informasjon som de store kraftprodusentene gjerne vil holde for seg selv. Vi hjelper markedet med å bli litt bedre, sier Atle Haga.
MER ÅPENT MARKED: - Det er fortsatt informasjon som de store kraftprodusentene gjerne vil holde for seg selv. Vi hjelper markedet med å bli litt bedre, sier Atle Haga. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
3. jan. 2011 - 07:29
Vis mer

STAVERN: – Jeg er selv økonom, så jeg måtte sette meg inn i teknologien, forteller Haga i Energyinfo.



Tente på ideen

Han fikk første gang høre om det amerikanske selskapet Genscape som tilbyr en lignende tjeneste, da han jobbet med krafthandel i Statkraft.

– Jeg tente på ideen og tenkte først å kopiere teknologien, siden selskapet ikke hadde patent i Europa. Målet var å utvikle en kopiteknologi og ikke finne opp kruttet på nytt.

Så enkelt ble det ikke, da Genscape også fikk patent i Europa. Dermed ble Haga nødt til å utvikle sin egen teknologi.

– Vi måtte forske og utvikle mye mer enn vi hadde beregnet. Heldigvis har vi hatt villige investorer. I tillegg har vi dyktige underleverandører lokalt, både på hardware- og softwaresiden.



Måler av magnetfelt

I februar i år kom markedsovervåkningssystemet Powermaps på markedet.

– Vi har jobbet med dette i fire og et halvt år. Det har vært en lang vei, sier Haga, og viser frem en målestasjon som er plassert på en veiskiltstolpe. Disse plasseres ute ved høyspentledningene tilknyttet kraftverkene.

Målestasjonene leser av magnetfeltet under høyspentlinjene fra kraftverkene ved hjelp av en målespole, et batteri, en tracking-enhet og et egenutviklet hovedkort.

Kunder kan, via en nettbasert tjeneste, følge energiproduksjonen til kraftverkene time for time.



– Hjelper markedet

– Kraftmarkedet i Norden er antageligvis verdens beste og Oslo er Nordens krafthovedstad. Det er gjennomsiktig og forutsigbart, men det er fortsatt informasjon som de store produsentene gjerne vil holde for seg selv. Vi hjelper markedet med å bli litt bedre, sier Haga, og viser frem produksjonsprofilen til Statkrafts Simaverk i Eidfjord.

– Se, de kjører det nå på en annen måte enn de gjorde i sommer, noe som kan indikere at de har endret oppfatning av markedet, sier han.



Upopulært

– Hvordan liker din gamle arbeidsgiver at du måler kraftproduksjonen deres?

– De er ikke overbegeistret. Enkelte andre store nordiske produsenter misliker det vi gjør. Men mellomstore og mindre aktører setter pris på det.

– Hvor mange målestasjoner har dere plassert ut?

– En del og stadig flere. Vi har plassert ut målere i alle nordiske land, nesten helt opp mot grensen mot Russland. Vi gjør først avtaler med grunneiere.



Banker og hegdefond

Hvor mange kunder har dere?

– Vi har snart et dusin kunder. Blant annet det sveitsiske kraftselskapet Alpiq, Frankrikes el-gigant EDF trading og Hafslund Delta. Vi har banker, hedgefond og energiprodusenter på kundelisten, sier gründeren, som mener at Powermaps gir kundene en bedre forståelse av kraftmarkedet og kraftprisene.

– Jeg tror de kan få et komparativt fortrinn, men tjenesten er nok ikke tvingende nødvendig for å overleve i kraftmarkedet.



Flere muligheter

Powermaps koster 25.000 kroner i måneden.

– Markedet er ganske begrenset, hvis vi har 40 til 50 kunder om fem år skal vi være fornøyde. Det blir ingen stor industri, men vi ser flere utviklingsmuligheter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.