Denne formen for rensing av CO2 baserer seg på å brenne kull eller naturgass i rent oksygen. Resultatet blir dermed tilnærmet ren CO2 som avgass, som kan pumpes rett ned i bakken.
Styrken til oksygenforbrenning er at både den oksygenproduserende enheten og CO2-tankene kan produseres og driftes av spesialiserte selskaper, mens den kraftproduserende industrien kan konsentrere seg om å produsere strøm.
Mange prosjekter
Mange kraftselskaper og leverandører la frem ferske data på konferansen, blant annet det australsk-japanske Callide-prosjektet, og svenske Vattenfall som har startet opp et lite pilotanlegg i Tyskland.
Utfordringen er imidlertid fremdeles å få mer praktisk erfaring med forbrenningsprosessen før den kan settes inn i et storskalaanlegg.
Ingen er ”best”
Likevel mente de fleste deltakerne på konferansen at oxy-forbrenning kommer til å bli den rimeligste måten for å rense utslipp av CO2. Andre miljøer hevder på sin side at post-combustion eller pre-combustion er best. Men i følge John Topper, leder for Det internasjonale energibyråets (IEA) klimaprogram, er det galt å tro at en av disse tre vil ”vinne” og dominere fremtiden alene.
– Vi snakker om tre veier til målet, og alle har sine styrker og svakheter. Det er liten grunn til å tro at en løsning vil passe for alle kraftverk, mener John Topper.