Lyon: California har sin Hydrogen Highway som skal gå fra nord til sør i den amerikanske delstaten. Norge har hydrogenveien fra Stavanger til Oslo.
Norge er blant de første land i verden til å bygge opp en kjede av hydrogenstasjoner over lengre stekninger slik at du slipper å gå tom for hydrogen på veien.
Etter planen skal stasjonene på ruten Stavanger-Oslo stå klar i 2009. Men veien slutter ikke i Oslo.
Skandinavisk samarbeid
Forrige mandag (12. juni) undertegnet Norge, Sverige og Danmark avtalen om "The Scandinavian Hydrogen Highway Partnership". Samarbeidet vil gjøre det mulig å kjøre fra Norge til Tyskland med hydrogenbil.
- Målet er å ha et nordisk nettverk av hydrogenstasjoner klar i 2012, sa prosjektleder Ulf Hafseld i HyNor, som til daglig jobber i Hydro, da han presenterte HyNor-prosjektet under World Hydrogen Energy Conference 2006 i Lyon.
Hydros egen stasjon i Grenland skal står klar rundt påsketider 2007.
Testsenter
Uavhengig av hydrogenveien i sør, bygger Statkraft, Statoil og Det Norske Veritas opp et forsknings- og testsenter ved Tyholt i Trondheim.
Her skal de teste ut produksjon av hydrogen basert på naturgass og basert på elektrisk kraft fra fornybar energi. Prosjektet ble presentert på konferansen og vist frem på den norske standen.
- Testsenteret har fått en annen utforming enn de første skissene viste for å være bedre tilpasset testene, sier prosjektleder Carl Erik Hillesund i Statkraft som hadde tatt med en nylaget modell til Lyon. Han regner med å åpne Hytrec-senteret i mai 2007.
Fra naturgass
Produksjonen av hydrogen fra naturgass skjer med en reformer som gjør om molekylene i naturgassen (metan) til hydrogen og CO 2. Målet er å utvikle kostnadseffektive produksjonsprosesser som samtidig håndterer CO 2-utslippene.
Det vil ikke stå noen vindturbin på Tyholt, men senteret vil sette inn en simulator som fôrer elektrolyseanlegget med like variable effekter og energi som et vindkraftanlegg. Hytrec vil videreføre den norske tradisjonen fra Utsira med å kombinere vindkraft og hydrogenproduksjon.
Elektrolysører
Norsk Hydro Electrolysers stilte mannsterke på World Hydrogen Energy Conference der de finner svært mange av kundene.
Det er gode tider i bransjen. Alle hydrogenprosjektene som nå settes i gang verden rundt, trenger anlegg for produksjon av hydrogen. Hydro har 80 års erfaring med store industrianlegg, men er nå på banen med effektive små anlegg for lokal bruk. Hydro Inergon PEM Electrolyser som ble lansert under Hannovermessen, egner seg for fyllestasjoner.
- Dette er stedet der vi møter kundene. Vi har en rekke interessenter, sier Markedsdirektør Roy Grelland i Norsk Hydro Electrolysers.
Norsk fremstøt
Norges forskningsråd som driver den norske satsingen på hydrogen kalt Hydrogenplattformen , hadde invitert norske aktører til en fellesstand i utstillingsdelen av World Hydrogen Energy Conference.
- Det er første gang vi samler oss med en felle stand. Dette er et skille i utviklingen av samarbeidet mellom norske hydrogenaktører, sier leder for Hydrogenrådet Steffen Møller-Holst, som til daglig er forskningssjef i SINTEF materialer og kjemi.
Seks på gass
De seks deltakerne på fellestanden var Hydro Electrolysers, Hytrec-prosjektet i Trondheim, SINTEF, Det Norske Veritas, HyNor-prosjektet (hydrogenveien Stavanger-Oslo) og Norges forskningsråd/Hydrogenplattformen.
Hydrogenplattformen er et nasjonalt løft for å utvikle og ta i bruk hydrogenløsninger i Norge.
- Fellestanden er et resultat av at vi har samlet oss i Hydrogenplattformen. Det er viktig med felles prosjekter der de store selskapene kobles sammen, sier koordinator for Hydrogenplattformen, spesialrådgiver Line Amlund Hagen i Norges forskningsråd. Hydrogenplattformen er et samarbeid mellom Forskningsrådet, Gassnova, Enova og Innovasjon Norge