IT Fornebu har fått med Compaq, Hewlett-Packard og Cisco Systems på laget til Telenor når det gamle terminalbygget på Fornebu skal gjøres om til det mest avanserte arbeidsmiljø i verden.
Brukerne skal være trådløst oppkoblet til datanettet uansett hvor de befinner seg. Så lenge brukeren er i nærheten av terminalbygget vil hun være koblet til datanettet med høyhastighets trådløst lokalnett. Så snart hun beveger seg bort fra området kobler den bærbare PCen seg automatisk opp til GPRS, den neste generasjons mobilnett som kommer neste år.
GPRS gjør det mulig å vær koblet opp hele tiden og gir mye større overføringshastighet på dataene enn dagens GSM. Telenor planlegger å sette opp et WLAN på Oslo S og Oslo Hovedflyplass slik at brukerne kan være tilkoblet sin bedrifts datanett med samme hastighet som om de satt på kontoret.
Pilotanleggene skal stå klar 1. april 2001 og være klart for brukerne fra 1. juli 2001.
- Vi trengte et teknologiprosjekt med høyde over, et fyrtårn, sier Per Kristian Jacobsen, som fra 1. september er administrerende direktør i IT Fornebu AS, og leder av konsortiet.
Prosjektet skal bidra til å tiltrekke talenter og internasjonale høyteknologiselskaper til Fornebu.
- Dersom dette prosjektet blir en suksess kan et nytt selskap bli resultatet. IT Fornebu vil ikke gå inn på eiersiden, men være en katalysator, sier Jacobsen.
Telenors prosjektdirektør Geir Værnes ser prosjektet I-Cell som et nytt forretningskonsept.
- Vi må tro på en forretningsmodell for bruk av teknologien etter IT Fornebu. Dersom prosjektet bare skulle vært laget for IT Fornebu hadde vi ikke hatt noe konsortium, sier han.
Konsortiet ble formelt etablert i august. Det er foreløpig uklart hva partnerne skal bidra med i penger og teknologi. så langt har partnerne i konsortiet dekker egne kostnader. I-Cell er det første prosjektet, flere vil følge etter hvert som aktivitetene tar seg opp på Fornebu.
Telenor har allerede flyttet inn i terminalbygget med rundt 200 personer. De vil være de første til å ta i bruk teknologien I-Cell i det de kaller ”Future Office”.
Hovedelementene i teknologien for å realisere I-Cell finnes, men viktige utfordringer som sikkerhet for tilgangen til bedriftens data, hvordan tjenestene skal faktureres, terminaler og lokaliseringstjenester gjenstår. Værnes er likevel sikker på at systemet er klart for brukerne 1. juli 2001.
Silicon Valley neste?
Prosjektet vekker stor interesse i USA der mobilt internett er det heteste teknologitemaet for tiden. Det har åpnet dørene til de tunge dataselskapene som deltar i konsortiet.
Men også hos andre. Susan J. Duggan, administrerende direktør for Silicon Valley World Internet Center, en sentralt møteplass for lokale og internasjonale næringslivsfolk og univesrsitetsfolk, ser et klart udekket behov for en løsning som I-Cell i Silicon Valley.
Både hun og Joella Paquette, medlem av styret for senteret, kan tenke seg å få satt opp et demonstrasjonsprosjekt med utgangspunkt i senteret. Det bør i tilfelle dekke lokalmiljøet inklusive universitetet og viktige hoteller.
Silicon Valley har i dag en rekke øyer av trådløse tjenester. Ingen har greid å levere roamingsystemer som gjør at brukeren kan gå fra et nett til et annet, hverken her eller i andre steder i verden.
- Løsningen som planlegges på Fornebu vil gi total frihet innenfor området, sier Paquette som har lang erfaring med mobile løsninger. Hun ledet blant annet et konsortium med Compaq, Softnet og Nokia for å bygge ut og drifte et trådløst datanettverk i et hotell og Stanford i 1998.
- Et utstillingsvindu i Silicon Valley ville vært fenomenalt så snart konsortiet er klar til å levere løsningen, sier Paquette. Hun er likevel bekymret for at det norske prosjektet beveger seg for langsomt.
- Det har bare et tidsvindu på seks måneder før andre kommer inn i bildet, sier hun.