Automatiseringsbransjen kjenner nedgangen i norsk industri på lommeboka. De minste har det verst, men de store har også problemer.
- Det er veldig trange tider. Særlig de som driver med bygningsautomatisering sliter hardt. Noen av våre samarbeidspartnere har gått over ende, sier daglig leder Truls Berntsen i Wonderware Scandinavia.
Tendensen er at kundene i større grad velger standardsystemer i stedet for å kjøpe kostbare skreddersydde løsninger. Dermed har systemintegratorene som står for sistnevnte type "håndarbeid" fått problemer.
Slutt på prosjektene
Mens det før var mange store prosjekter, har Berntsen det siste året erfart at kundene nøyer seg med å drive vedlikehold. Heldigvis for Wonderware oppgraderer mange kunder systemene sine. På den måten har leverandøren holdt omsetningen oppe. Men i lengden røyner det på.
- Lykkeligvis begynner det å komme noen få prosjekter igjen nå. Vi har lagt vekt på å markedsføre systemer som får opp produktiviteten i selskaper som ikke har råd til å investere i maskiner. Det vil si Overall Equipment Efficiency (OEE). Interessen er utrolig stor, forteller Berntsen.
Kjemper for livet
En av de små leverandørene som sliter særlig hardt på grunn av manglende nyinvesteringer, er Tordivel. Ordreinngangen er på vei ned, driftsresultatet er negativt og ordrereserven på løsninger er svak.
- Vi overlever ved å drive mer med produktutvikling for andre. Der har vi bra ordrereserve for tiden, sier daglig leder Thor Vollseth.
For å snu trenden lanserer Tordivel et billigere og angivelig bedre produkt, og prøver å få kundene til å gjøre installeringsjobben selv.
- Det gir høyere volum og større verdiskaping. Jeg tror utviklingen vil snu, særlig i bilbransjen, sier han.
Skremmende stille
Direktør Erland Bech i Omron Electronics Norge har også merket effekten av industriens utflagging.
- Ordreinngangen var bra fram til i fjor høst, deretter flatet det ut. Etter april har det vært stille. Investeringslysten er laber, og markedet er preget av pessimisme. Likevel ser vi positivt på fremtiden, sier han.
Innlandsmarkedet svikter mest. Offshoremarkedet holder seg bra. Selskapet har hatt vekst de siste tre årene ved å ta markedsandeler fra andre.
- Men i år blir det tøffere enn før å holde budsjettet, sier Bech.
Han mener det er viktig å kvalifisere ikke bare hvilke bransjer, men også hvilke bedrifter selskapet satser på. Bedrifter som investerer for å fortsette produksjonen i Norge er en bra målgruppe.
- Norsk industri kan være bærekraftig hvis den automatiserer mer, sier han.
Nedbemanner
Siemens i Norge sa i fjor opp 40-50 medarbeidere i olje- og gassdivisjonen, og permitterte folk i divisjon Automation and Drives. I år har det også vært nedbemanninger.
- Pengene sitter langt inne hos kundene våre. Markedet er flatt. Vi får ikke den ønskede veksten og må jobbe hardt for å få opp lønnsomheten. Men jeg er ikke supernegativ, sier Ove Guttormsen, divisjonssjef i Siemens Automation and Drives.
En stor kontrakt med Statoil Kårstø som ble halt i land i juni, gjorde situasjonen litt lysere for selskapet.
Holder seg oppreist
Kolossen ABB har slitt med fallskjermskandaler, høye omstillingskostnader, hyppige omorganiseringer, erstatningskrav i USA i forbindelse med asbestskader og fallende aksjekuser. Bygningsdivisjonen er solgt, og olje og gassdivisjonen er i ferd med å selges.
Globalt betyr det en reduksjon fra 130.000 til 100.000 ansatte. I Norge slår det sterkere ut; av over 8000 ansatte blir det igjen drøyt 2000. Men kjempen holder seg på beina og ser positivt på fremtiden. Konsernet hevder at det nå er over kneiken og konsentrerer seg om kjernevirksomhetene kraft og automatisering.
- Automatiseringsvirksomheten fortsetter som før. I denne divisjonen vil vi fortsatt ha om lag 1300 ansatte. Ordreinngangen er stabil i perioden fra 2001 til nå, og resultatet er godt på plussiden, sier Rune Finne, som leder divisjonen.
ABBs lakkeringsroboter, som utvikles og produseres i Norge, har solgt bra det siste året. De selges mest til utlandet og er lite avhengig av utviklingen i norsk industri. I oljebransjen går det også bra, både i Norge og internasjonalt. Selv om ABB selger sin olje- og gassvirksomhet, ligger verdensansvaret for mange områder innen automatisering i denne sektoren fortsatt i Norge.
- Men i landindustrien er det få store prosjekter. Den siste for vår del var Hydros fabrikk på Sunndalsøra. Vi ser at service, oppgraderinger og moderniseringer utgjør en stadig større del av salget, forteller Finne.