OLJE OG GASS

På tre måneder har Ptil 50 prosent flere granskninger enn i hele 2014

Her er oversikten over de alvorlige hendelsene.

Petroleumstilsynet har aldri hatt så mange samtidige granskninger som nå. Bildet er et illustrasjonsfoto, og har som sådan ingenting med noen av granskningene å gjøre.
Petroleumstilsynet har aldri hatt så mange samtidige granskninger som nå. Bildet er et illustrasjonsfoto, og har som sådan ingenting med noen av granskningene å gjøre. Bilde: Can AS
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
5. apr. 2015 - 09:09

Det har vært så mange alvorlige hendelser på norsk sokkel de første tre månedene av 2015 at Petroleumstilsynet (Ptil) har blitt nødt til å flytte på andre oppgaver for å få gjennomført alle granskningene.

Tidligere i vår skrev Teknisk Ukeblad at man allerede nå hadde tangert hele fjorårets antall granskninger.

Fagforeninger bekymret for sikkerheten: Bekymret for sikkerheten på sokkelen: All grunn til å ta dette på alvor  

Brann på Petrojarl Knarr

Siden da har Ptil fått ytterligere to granskninger i fanget: En brann på Petrojarl Knarr og en fallende gjenstand på 90 kilo på West Venture. Se oversikten over alle granskningene nederst i saken.

– Vi har aldri hatt så mange samtidige granskninger. Det er helt spesielt, sier Eileen O’Connell Brundtland, pressekontakt i Ptil, til Teknisk Ukeblad.

I 2014 hadde Ptil totalt fire granskninger å ta seg av. Til nå i 2015 er tallet oppe i seks.

Da Teknisk Ukeblad skrev om problematikken tidligere, fortalte tilsynsdirektørene Ingvill Foss og Sigve Knudsen at en relativt stor gruppe var blitt tatt ut helt eller delvis fra andre oppgaver for å bidra til granskningene.

– Kommer det en femte granskning nå må vi nok vurdere veldig sterkt – på grunn av ressursene våre – om det finnes andre måter å følge det opp på. Men er det viktig eller alvorlig nok prioriterer vi granskninger, fortalte Foss.

Les også: Dekket på Farstad Shippings nye subseafartøy er like stort som syv tennisbaner

– For å tidlig å se trender

O’Connell Brundtland sier nå til Teknisk Ukeblad at de har nok folk til å granske hendelsene.

– Men det krever at vi flytter på ting. Vi flytter særlig andre tilsynsoppgaver. Sånn sett er jo også granskninger en form for tilsyn. Det er en annen vei inn for å gjøre tilsynet, sier hun.

Dette betyr at de vanlige, varslede tilsynene utgår.

O’Connell Brundtland sier til Teknisk Ukeblad at det er begrenset med informasjon de kan gi om granskningene hver for seg. De ønsker heller ikke å gjøre seg opp for mange tanker om den store mengden granskninger ennå.

– I april publiserer vi RNNP (rapport om risikonivået på norsk sokkel, red.anm) for 2014. Til neste år kommer rapporten fra 2015 og først da kan se om det er noen trender her, sier hun.

Hun legger også til at det til nå har vært vanskelig å se noen klar sammenheng.

– Det er forskjellige hendelser, forskjellige innretninger og forskjellige operatører, sier hun.

Les også: I fjor økte USAs oljeproduksjon med 1,2 millioner fat. Det er nesten like mye som HELE Norges oljeproduksjon

Disse sakene granskes av Ptil

(inkluderer også saker som ikke er ferdigstilt fra fjoråret):

Brann på Petrojarl Knarr

24. 03.2015: En brann oppstod i et HVAC-rom (Heating, Ventilation, and Air Conditioning) på 4. dekk på innretningens forskip. Det ble røykutvikling fra produksjonsskipet. Det var 100 personer om bord på FPSO-en da hendelsen skjedde, og personellet mønstret til livbåtene. Hendelsen ble oppdaget 01.45 og brannen skal ha blitt slukket 02.28.

Fallende gjenstand på West Venture

23.03.2015: Hendelsen skjedde på boredekket på West Venture klokka 23.25. En 90 kilo tung tilkoblingsmuffe falt seks meter fra rotasjonsbord til toppen av utblåsningsventil (BOP). To personer befant seg på toppen av BOP da hendelsen skjedde. Det er ikke meldt om personskade som følge av hendelsen.

Les også: 22 meter høyt boretårn fra Yme skal fraktes tre timer på veien

Arbeidsulykke, Transocean Barents

04.03.2015: En boredekksarbeider fikk klemskader på Transocean Barents. Vedkommende befant seg på en plattform 10-12 meter oppe i boretårnet da skaden oppstod. Ifølge Ptil ble han flydd til Ålesund sykehus. Riggen jobbet på kontrakt for Norske Shell og arbeidet på Ormen Lange-feltet.

Mann over bord, Scarabeo 8

20.02.2015: En mann falt over bord fra den halvt nedsenkbare riggen Scarabeo 8 mens den boret produksjonsbrønner på Goliat-feltet for Eni Norge. Dette skjedde midt på natten, men mannen ble raskt plukket opp av en mann-over-bord-båt fra standbyskipet Esvagt Aurora. Det skal gå bra med mannen.

Les også: Splitter nye Gudrun fikk helidekk fra Kina. Nå har det slått sprekker

Gasslekkasje på Gudrun

18.02.2015: Den splitter nye Gudrun-plattformen fikk tidlig på morgenen den 18. februar en stor gasslekkasje. Produksjonen har blitt stengt ned, og det har blitt estimert å være en lekkasje på 1,4 kilo gass per sekund. Både Statoil og Ptil gransker. Politiet har også sett på dette som så alvorlig at de dro ut til plattformen for å etterforske hendelsen.

Livbåthendelse, Maersk Giant

14.01.2015: Under testing av en av lårelivbåtene på Maersk Giant, som lå ved Yme-feltet i Nordsjøen, ble livbåten låret til sjø. Livbåten drev deretter inn under Maersk Giant. Ståltauet som livbåten ble låret med, ble slitt av. Deretter drev livbåten bort fra riggen. Ptil ser alvorlig på dette, og igangsatte en granskning.

Arbeidsulykke, Mongstad

29.11.2014: En ansatt ble alvorlig skadet etter et fall fra en stige på Mongstadanlegget. Hendelsen skjedde i forbindelse med klargjøring for vedlikeholdsarbeids på en kompressor i krakkeranlegget på Mongstadanlegget. Operatøren ramlet omtrent tre meter ned fra stigen. Ptil er i ferdigstillelsesfasen med denne rapporten.

Lekkasje, Eldfisk

07.08.2015: Natt til 7. august 2014 inntraff en hydrokarbonlekkasje på Eldfisk FTP med utslipp av stabilisert olje til sjø. Innretningen var i oppstartsfase etter nedstengning og bortfall av strøm fra 6. august. Det skal ha vært en trykkavlastningsventil i separator stående i åpen posisjon under oppstart, som gjorde at stabilisert olje strømmet via sjøsump og væskeutskiller til sjø. Oljevernaksjon og mekanisk oppsamling ble satt i gang. Teknisk Ukeblad får også bekreftet at Rogaland politidistrikt etterforsker saken.

Fikk du med deg?

360 graders video: 360-video: Ny simulator skal spare oljeselskapene for millioner

Dette er fremtidens oljesluk

SSB: Minst 30.000 oljejobber forsvinner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.